Hlavní obsah

Fialův tým má bobříka mlčení. Řešil i Válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prvním neoficiálním setkání budoucí vlády premiéra Petra Fialy (ODS), které se odehrálo v úterý, si její členové udělili bobříka mlčení. „Řekli jsme si především, že budeme střídmí v komentářích. Bylo to první setkání, s některými kolegy jsem se viděl úplně poprvé,“ řekl Právu místopředseda ODS a kandidát na ministra dopravy Martin Kupka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Přesto některé informace z neformálního jednání budoucího kabinetu prosákly ven. „Bavili jsme se především o covidu. Také jsme řešili post budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a jeho komunikaci,“ řekl Právu zdroj z jednání pod podmínkou anonymity. Válek v minulých týdnech budil pozdvižení nešikovnými nebo nesrozumitelnými výroky v médiích.

Vůči povinnému očkování po věkových skupinách se stavíme velmi zdrženlivě. Zdaleka nejsou vyčerpané všechny možnosti, které si vyzkoušeli v jiných státech.
Martin Kupka, místopředseda ODS

Budoucí vláda se podle informací Práva zabývala také některými kauzami okolo kandidáta na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Blažek kauzy kolem něj vysvětloval na brífinku v Lánech.

Blažek odmítl nařčení z nezákonného jednání

Domácí

Nový kabinet by měl být jmenován v polovině prosince. „Petr Fiala nás ale upozorňoval, že to může být ještě složité vzhledem k tomu, že prezident se bude chtít vyjadřovat k některým kandidátům,“ řekl zdroj.

Prezident Miloš Zeman si nyní v abecedním pořadí zve kandidáty k osobnímu rozhovoru, poté chce ještě jednou jednat s Fialou. Výhrady má proti jednomu nominantovi, konkrétní zatím nebyl.

Očkovat nepovinně

Vyhlášku o povinném očkování, kterou chce schválit vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) už příští týden, budoucí kabinet neřešil. „Padla jen jedna věta, že by se povinné očkování mělo týkat jen těch profesních skupin, které o to samy požádají,“ uvedl zdroj.

Bek: Se Zemanem jsme řešili české předsednictví v EU

Domácí

Budoucí vládní představitelé se zatím k plošnému povinnému očkování seniorů, zdravotníků, policistů a hasičů tváří odmítavě. „Vůči povinnému očkování po věkových skupinách se stavíme velmi zdrženlivě. Zdaleka nejsou vyčerpané všechny možnosti, které si vyzkoušeli v jiných státech,“ řekl Právu Kupka.

Stát by se měl podle něj inspirovat například Dánskem, které má téměř osmdesátiprocentní proočkovanost. „Byly tam například týmy, které obcházely lidi z rizikových skupin a dělaly door-to-door očkovací kampaň. Tohle jsme v ČR nevyzkoušeli,“ řekl Kupka.

Reklama

Výběr článků

Načítám