Hlavní obsah

Fiala se kritizovaného ministra Blažka zastal. Piráti chtějí odpovědi písemně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu zastal svého stranického kolegy a ministra spravedlnosti Pavla Blažka v souvislosti s brněnskou kauzou, kdy si Blažek vyžádal informace ze živého spisu, ve kterém jsou on sám i další členové ODS prověřováni. Podle Fialy jednal jako ministr spravedlnosti v souladu se zákonem, a nemohlo tak prý docházet k ovlivňování kauz. Piráti si vyžádali zodpovězení otázek písemně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Pan ministr dělá to, co má dělat jako ministr spravedlnosti. A i co dělat musí. Sám na vládě dnes požádal, aby mohl svůj postup vysvětlit,“ uvedl na novinářský dotaz ve středu premiér.

A dodal: „K žádnému ovlivňování kauz nedochází a docházet nemůže. Dotazy, které kladl ministr Blažek, se netýkaly ani členů ODS. Jedná proto v souladu se zákonem i povinnostmi ministra spravedlnosti.“

Řeč je o zprávách, kdy měl Blažek již potřetí žádat od žalobců informace ze živé kauzy týkající se machinace s městským majetkem v Brně.

Napětí ve vládě? Blažek by měl rezignovat, míní někteří Piráti

Domácí

V ní jde konkrétně o to, zda vlivní politici přiklepli nemovitosti za úplatky známým. V kauze jsou však prošetřováni jak jeho spolustraníci, tak i on sám. Informovaly o tom Seznam zprávy.

Bartoš: Chceme zodpovědět otázky písemně

Kvůli těmto krokům vyzvala v úterý ministra Blažka k rezignaci europoslankyně Pirátů Markéta Gregorová. Kriticky se vyjádřil pro Novinky i šéf strany Ivan Bartoš nebo europoslanec Marcel Kolaja.

A výhrady trvají ze strany Pirátů i po středečním jednání vlády, kde měl právě ministr své kroky vysvětlit. „Jakub Michálek (šéf poslaneckého klubu Pirátů – pozn. red.) pana ministra Blažka požádal o zodpovězení otázek písemnou formou a doložení některých podkladů, aby se s nimi mohl následně podrobně seznámit náš klub,“ napsal Novinkám ministr Bartoš ve středu.

Uvedl ale také, že se středečního jednání vlády nezúčastnil kvůli jednání na (sněmovním) hospodářském výboru ohledně stavebního zákona.

Pavel Blažek

Na možný střet zájmů upozorňovala také organizace Transparency International, která se kvůli tomu obrátila na premiéra Petra Fialu (ODS) s tím, aby Blažka z funkce ministra odvolal.

Sám Blažek se hájí tím, že ptát se orgánů činných v trestním řízení na jejich činnost je jeho zákonem uloženou povinností.

„O tom, zda jsem, či nejsem ve střetu zájmů, nerozhodují ani některá média, ani diskuse na sociálních sítích, ba ani jakákoliv zájmová sdružení či nátlakové skupiny. Určují to právní předpisy a rozhodují o tom příslušné orgány,“ tvrdí.

Soudce z brněnské bytové kauzy čelí žalobě za vstřícnost k médiím. Šlo o veřejné činitele, hájí se

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám