Hlavní obsah

Fiala přednese projev, Zeman nakonec ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý večer promluví k občanům v tradičním projevu k přelomu roku. Na svátek svatého Štěpána se v minulých letech obracel k veřejnosti se svým vánočním poselstvím bývalý prezident Miloš Zeman, který měl vystoupit - jako občan - i letos, ale po střelbě z minulého týdne uvedl, že předtočený pořad nebude odvysílán.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

Fiala se rozhodl svůj projev přesunout z 1. ledna na úterý, protože nový prezident Petr Pavel se chce vrátit k tradici novoročních projevů.

Fiala v obou svých předchozích novoročních projevech varoval před tím, že začínající rok bude těžký. Dva týdny po nástupu do Strakovy akademie, v lednu 2022, zmiňoval, že se Česko bude muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i epidemií covidu-19. Varoval před politickými populisty, kteří budou slibovat jednoduchá řešení.

Na začátku letošního roku Fiala uvedl, že nebude jednoduchý, ale je přesvědčen, že ho Česko zvládne. U příležitosti 30. výročí vzniku ČR připomněl pokojné rozdělení Československa, vyzdvihl i pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny a zodpovědnost při šetření s elektřinou a plynem. Připomněl i české předsednictví v EU.

Vystrčil: Měli bychom si všichni přiznat, že jsme dělali chyby

Domácí

Fiala minulý týden označil za nejdůležitější kroky vlády v letošním roce přijetí konsolidačního balíčku, práci na důchodové reformě či dopravní infrastruktuře. V příštím roce je podle předsedy vlády předpoklad, že se věci začnou výrazně zlepšovat díky ozdraveným veřejným financím či tomu, že inflace se dostává ještě víc pod kontrolu. Dá se očekávat, že Fiala do projevu zařadí i téma tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy z minulého týdne.

Právě střelbou na fakultě zdůvodnil bývalý prezident Zeman, proč letos na Štěpána nezazní jeho poselství, které měl pronést jako obyčejný občan a které měla v úterý odvysílat televize Prima.

„Není čas na velké proslovy a velká slova. Proto jsem se, po vstřícné dohodě s televizí Prima, rozhodl, že předtočené Vánoční poselství v úterý 26. prosince 2023 ve 13:00 hodin nezazní, nebude vysíláno,“ stojí na Zemanově facebookovém účtu.

Projevy politiků

Miloš Zeman nahradil proslovy prezidenta na počátku roku vánočním poselstvím na druhý vánoční svátek, tedy 26. prosince. V reakci na to se Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS) rozhodl jako první přednést v roce 2019 svůj proslov na Nový rok. K tomu se připojili ve svých novoročních vystoupeních bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček a  někdejší premiér Andrej Babiš (oba ANO). Na něj navázal ministerský předseda Petr Fiala (ODS), který letos kvůli záměru současné hlavy státu promluví už 26. prosince, čímž termínově vystřídá Zemana. Nynější předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se proslovy k  novému roku rozhodla nepřednášet.

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám