Hlavní obsah

Fiala odmítl schůzku s Babišem. Nevidí důvod jednat o odvolání Rakušana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) se odmítl sejít se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten chtěl s předsedou vlády jednat o setrvání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ve funkci kvůli kauze Dozimetr a šifrovanému telefonu. Premiér k tomu ale nevidí důvod, schůzka by podle něj nic nezměnila. Zopakoval, že za Rakušanem stojí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Nebráním se žádnému jednání s hnutím ANO o věcech, které se týkají budoucnosti této země. Ale nevím, jaký by mělo smysl jednání o tom, že pan ministr vnitra má ve vlastnictví šifrovaný telefon a že ho mám na základě toho odvolat. O čem budeme jednat? Proč máme jednat za zavřenými dveřmi? Nedává mi to žádný smysl,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Podle něj jde o věc, která patří do veřejného prostoru a do Sněmovny. Za Rakušanem dál stojí.

„I kdyby takové jednání proběhlo, nic to nezmění na tom, že nemám v úmyslu navrhnout odvolání pana ministra Víta Rakušana, protože k tomu nevidím žádný důvod,“ zdůraznil.

Dozimetr dohání i ANO. Vildumetzová jela kampaň v autě od nyní obviněného Nemraha

Domácí

Ke společné schůzce ho Babiš vyzval v dopise, který premiérovi zaslal minulý týden. Zástupci ANO také uvedli, že pokud Fiala Rakušana neodvolá, budou chtít hlasovat o nedůvěře vládě.

„Hnutí ANO by pravděpodobně i po společném jednání sesbíralo podpisy a snažilo by se vyhlásit vládě nedůvěru,“ podotkl na brífinku Fiala.

„Pro mě ten případ neexistuje“

ANO tak reaguje na to, že Rakušan údajně vlastní stejný šifrovaný telefon, jaký používali lidé zapojení do pražské korupční kauzy Dozimetr.

„Co se týká samotné podstaty, tak jsem si položil otázku, jestli je držení komunikačního nástroje nemorální nebo nelegální. Moje odpověď je, že není. Máme nějakou informaci, že by pan první místopředseda vlády domlouval něco nelegálního? Nemáme. Pro mě ten případ neexistuje, není tam nic relevantního, o čem bychom měli jednat,“ doplnil předseda vlády.

Zástupci hnutí ANO upozorňují, že Rakušan jako ministr vnitra má pod sebou policii, kterou ze své pozice může ovlivňovat. „Jelikož kauza Dozimetr prorostla do nejvyšších pater politiky, je pro důvěru společnosti velmi důležité, aby neexistovaly jakékoliv pochyby o průběhu vyšetřování, což v současné chvíli není možné zaručit,“ uvedl Babiš v dopise Fialovi. Rakušan jakékoliv ovlivňování odmítá.

Podle Fialy je dopis záminkou. „Odvádí pozornost od problémů Andreje Babiše a toho, že naše vláda ukazuje, že jeho vláda byla neakceschopná,“ rýpl si ve středu.

ANO dalo Fialovi ultimátum na odvolání Rakušana. Hrozí hlasováním o nedůvěře vládě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám