Hlavní obsah

Dozimetr dohání i ANO. Vildumetzová jela kampaň v autě od nyní obviněného Nemraha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli kauze Dozimetr zástupci ANO mluví o hnutí STAN jako o organizovaném zločinu a spojují ho s mafiány. Kauza ale dohání i hnutí ANO. Podle webu Neovlivní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) jezdila na předvolební kampani autem od nyní obviněného Zakaríi Nemraha. Vildumetzová je přitom adeptkou hnutí na ministryni vnitra.

Foto: Snímek ze svatebního videa Jany Mračkové Vildumetzové, Bez zdroje

Zakaria Nemrah (vlevo) na svatbě Jany Mračkové Vildumetzové. Archivní foto.

Článek

Hnutí ANO v poslední době hlasitě křičí kvůli kauze Dozimetr spojené především s hnutím STAN. Šéf ANO Andrej Babiš o hnutí mluví jako o „organizovaném zločinu“ nebo o „mafiánské struktuře“.

Naposledy ANO upozorňovalo na šifrovaný telefon, který vlastní ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. Má totiž jít údajně o stejný telefon, jaký používali lidé zapojení do pražské korupční kauzy Dozimetr. ANO i kvůli tomu chce po premiérovi Petru Fialovi (ODS), aby Rakušana z funkce odvolal. Jinak hrozí hlasováním o nedůvěře vládě. Babiš také v souvislosti s tím napsal dopis prezidentovi i premiérovi.

Web Neovlivní ale ve středu napsal, že poslankyně Mračková Vildumetzová si půjčovala auto od nyní obviněného Zakaríi Nemraha v kauze Dozimetr. A to před volbami v roce 2021, kdy s ním jezdila na předvolební kampaň.

Podle policejních odposlechů ho dostala před dům natankované a nemusela platit nic. Klíče měla mít hozené ve schránce. Poslankyně říká, že platba proběhla, doklad však nemá.

ANO dalo Fialovi ultimátum na odvolání Rakušana. Hrozí hlasováním o nedůvěře vládě

Domácí

O známostech Vildumetzové a Nemraha se ví už delší dobu. Nemrah byl na svatbě svědkem jejímu manželovi Janu Mračkovi z ODS, také je kmotrem jejich dítěte. Vildumetzová kvůli kontaktům dříve rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny.

Stínová ministryně vnitra

ANO pravidelně upozorňuje i na to, že Rakušan jako ministr vnitra má pod sebou policii, kterou ze své pozice může ovlivňovat. I proto volá po jeho odvolání. „Pan ministr vnitra od nástupu do funkce dělal kroky, které vlastně směřují k tomu, že tuhle zločineckou skupinu Dozimetr měl za úkol od svého guru pokrýt,“ tvrdil například minulý týden šéf ANO na plénu Sněmovny.

„Jelikož kauza Dozimetr prorostla do nejvyšších pater politiky, je pro důvěru společnosti velmi důležité, aby neexistovaly jakékoliv pochyby o průběhu vyšetřování, což v současné chvíli není možné zaručit,“ uvedl Babiš v dopise Fialovi. Rakušan jakékoliv ovlivňování odmítá.

I když ANO na tuto skutečnost upozorňuje, adeptkou hnutí na ministryni vnitra je právě Vildumetzová. Tuto funkci zastává ve stínové vládě a znamená to, že kdyby po volbách ANO tento post získalo, Vildumetzová by ho pravděpodobně obsadila.

Foto: David Taneček, ČTK

Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

„Potřebovala jsem auto“

Novinkám napsala, že ji kontakty na Nemraha mrzí. „Je pravda, že můj manžel s panem Nemrahem v době, kdy nebyl z ničeho obviněný, kamarádil, to jsem nikdy nepopírala a kvůli tomu jsem taky opustila místo místopředsedkyně sněmovny. Nic víc s tím ale neudělám,“ uvedla.

„Teď řešíme vlastně pořád to samé. Potřebovala jsem v minulosti půjčit auto. Poprosila jsem manžela, a ten mi ho na pár dní sehnal,“ dodala.

Čí je to problém?

Kvůli kauze i půjčenému autu do sebe zástupci obou hnutí na sociálních sítích rýpou. „Zloděj křičí, chyťte zloděje,“ napsala například poslankyně STAN Michaela Šebelová.

„Dozimetr doběhl hnutí ANO. Takže očekávám, že si svolá mimořádný sněm a vyvodí z něj jasné důsledky. A provede opatření, která budou podobným věcem do budoucna bránit,“ přidal se její stranický kolega Viktor Vojtko.

Přisadil si i sám šéf hnutí a ministr vnitra Rakušan. „Pane předsedo, neprorostl vám organizovaný zločin do vašeho hnutí?“ napsal v reakci na tato Babišova slova: „Do Fialovy vlády prorostl organizovaný zločin, ale prezidenta, premiéra ani média to nějak netrápí.“

První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček se členů svého hnutí zastal. „Jana Mračková Vildumetzová odstoupila, a to jen kvůli kamarádům jejího manžela. Vy sám jste si vyžádal šifrovaný telefon jen proto, abyste mohl komunikovat s korupčníky, a rezignovat odmítáte. Kokain, konspirační byty, kšefty a korupce jde za vámi. Dozimetr je váš problém,“ vzkázal na sítích Rakušanovi.

Na dotaz Novinek odpověděl Havlíček podobně: „Hnutí ANO nikdy neovládaly zločinecké skupiny a netelefonovali jsme si mezi sebou šifrovanými telefony. Nesypali jsme do sebe kokain jak do studny, nemáme potřebu se schovávat v konspiračních bytech a netunelujeme státní podniky. Uměle vytvořený příběh s Janou Mračkovou Vildumetzovou je jen snahou odvést pozornost od podstaty kauzy Dozimetr.“

„Nás by fakt netrápilo, kdyby byl někdo někomu na svatbě nebo mu zprostředkoval zápůjčku auta. Nám vadí, že nad touto neuvěřitelnou chobotnicí drží ochrannou ruku ministr vnitra. Jana Mračková Vildumetzová kvůli banální věci odstoupila z pozice místopředsedkyně Sněmovny. Oni se jen vesele smějí. A to je velký rozdíl,“ řekl.

Rakušan: Šifrovaný telefon měly mé děti mezi hračkami

Domácí

Výběr článků

Načítám