Hlavní obsah

Fiala: Nesmíme hodit Ukrajinu přes palubu a čekat, až Rusko přijde k nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině bude trvat ještě dlouho a hrozí, že se konflikt rozšíří. Proto je podle premiéra Petra Fialy (ODS) pro Česko životně nezbytné pokračovat v pomoci Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Petr Fiala na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost

Článek

„Být pasivní by znamenalo nejen hodit přes palubu naše přátele, ale i  čekat, až Rusko přijde k nám domů,“ řekl Fiala na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která se koná v úterý ve Španělském sále Pražského hradu v den 25. výročí vstupu ČR do NATO. Podle Fialy hrozí, že Rusko se nezastaví a bude ohrožovat Moldavsko nebo Pobaltí.

Premiér také uvedl, že se musí ohradit proti hlasům, které začínají zaznívat v Evropě i v Česku, že podpora Ukrajiny a dodávky zbraní jen prodlužují konflikt a brání míru.

Válka na Ukrajině podle Fialy ale jen tak neskončí. „Mezi pravděpodobnými scénáři je pokračování vyčerpávající války, agrese Ruska a rozšíření konfliktu,“ uvedl Fiala.

Rusko chce obnovit vztahy se Slovenskem, Blanár jednal s Lavrovem

Válka na Ukrajině

Česko bude podle premiéra dál pokračovat v pomoci Ukrajincům. Připomněl, že se Česko stalo zprostředkovatelem nákupu velkorážové munice. Spojenci podle něj závazně potvrdili financování 300 tisíc kusů nábojů a přislíbili peníze na dalších 200 tisíc kusů. Podle Fialy se do české iniciativy zapojilo už 18 zemí, například Kanada, Německo nebo Nizozemsko.

Na konferenci vystoupil i generál Jiří Šedivý, který v roce 1999, kdy Česko vstoupilo do NATO, velel české armádě. Podle něj musíme pořádně vyzbrojit a vycvičit armádu a ne jen spoléhat na Alianci „Jen tak odstrašíme ruského agresora od dalšího válečného dobrodružství,“ uvedl Šedivý.

Robertson: Slavili jsme příliš brzy

Konference se účastnil i bývalý generální tajemník NATO George Robertson. V projevu vzpomněl, jak před 25 lety slavili vstup Česka a Maďarska do Aliance a doufali, že nehrozí žádná válka a na světě bude mír. „Bohužel jsme ale slavili příliš brzy, protože kapitola plná nadějí skončila 22. února 2022, kdy ruská armáda překročila ukrajinské hranice,“ řekl.

Dodal, že Západ se musí probudit a pomáhat Ukrajině, protože se Rusko nezastaví, když ji porazí. Robertson předpokládá, že Rusové nebudou zbrklí a nepustí se hned do křížku se zeměmi NATO, ale je možné, že zaútočí na Moldavsko nebo na Arménii.

„Jaká bude budoucnost, rozhodnou děla a drony, které posíláme na Ukrajinu,“ poznamenal Robertson. „Pokud bude moct jaderná mocnost posouvat hranice silou, potom nebude žádná hranice na světě v bezpečí,“ dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) řekla, že stejně jako všichni chce mír, protože není válečný štváč, ale mír nechce Rusko, které přineslo na Ukrajinu „porobu a mučení“. „K takovému míru nesmíme Ukrajinu nikdy nutit,“ uvedla ministryně.

Česko podle ní musí urychleně modernizovat, aby byla armáda připravená na případný konflikt. „Ukrajina nám získává čas vlastní krví, abychom dali svou obranu do pořádku a nespoléhali jen na ostatní,“ dodala ministryně.

Na obranu povinně tři procenta, navrhuje zemím NATO Duda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám