Hlavní obsah

Fiala nám vyhrožuje, budou další protesty, prohlásili zemědělci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroky členů vlády povedou k radikalizaci zemědělců. Mají pocit, že politici nechápou vážnost jejich situace, řekl v rozhovoru pro Novinky a Právo předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha

Článek

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se ohradil proti vašim tvrzením, že vláda neplní své sliby vůči zemědělcům. Řekl, že nic z toho není pravda a že jste spadl z Měsíce. Co na to říkáte?

Už loni jsme dostali od vlády sliby a ani jeden z nich nesplnila. Nyní je nahrazuje dalším závazkem podpory zaměstnanosti na venkově, o němž ani neví, jak jej naplní. Rok a tři čtvrtě nás tahají za nos. Slibovali nekrátit dotace, a co udělali? Zkrátili je z pěti miliard na dvě a půl. Co je na tom špatně, když řeknu, že to nebylo splněno?

Slíbili nám vyhodnocení strategického plánu a jeho změnu, pokud se ukáže, že středně velké podniky jsou na tom špatně. To se ukázalo, potvrdili to pan ministr Výborný i premiér Fiala, a pak nám řekli, že se strategický plán nebude měnit. Byla to jen lež, aby nás uklidnili, už nevím, jak to nazvat slušně.

Výborný: Dojednal jsem maximum, zemědělci nesplnili sliby

Domácí

Vláda chce podle ministra Výborného přispět 550 miliony korun na národní dotace.

To je určitě dobře, ale tím celý problém rozhodně nevyřešíme. Nyní nám vláda vzkazuje, že nebude jednat pod tlakem. Uvědomují si, pod jakým tlakem jsou zemědělci? Čemu vláda říká tlak? Oni sedí v kancelářích a koukají, jak zemědělci protestují. Pan Výborný aspoň mezi zemědělce přišel, všechna čest. Ale z jeho výroků jsem velmi rozpačitý a bohužel povedou jen k další radikalizaci zemědělců.

Hrozí tedy další protesty?

Obávám se, že ano. My tu měli původně mít o dvě stě traktorů méně. Po výrocích některých politiků ale přijeli i ti zemědělci, kteří původně nechtěli. Nebyli by třeba ani tak radikální, ale teď mají pocit, že politici vůbec nechápou vážnost situace.

Ministr Výborný také řekl, že jste porušili dohodu, když jste zablokovali dopravu. I hromada hnoje, kterou jeden ze zemědělců vyklopil před Úřadem vlády, je podle něj porušení dohody.

Já žádnou dohodu o hnoji nebo blokádě Prahy s nikým neměl, nikomu jsem nic takového neslíbil. Je jasné, že několik set traktorů dopravní komplikace vytvoří. Sám jsem se Pražanům omluvil, že nějaká omezení způsobíme, a snažil jsem se, aby byla co nejmenší. Proto jsme také dali kvóty na počet strojů, jinak by jich byl dvojnásobek.

Nás nejde řezat donekonečna jako vrbu, upozorňuje rozzlobený zemědělec

Domácí

Co říkáte na výrok premiéra Petra Fialy, že vláda zemědělcům slíbila dvě miliardy navíc, ale ve světle protestů by jim je dát nemusela?

Je to vyhrožování. Tyto věci nemá smysl mediálně hrotit, ale spíš udělat vše pro to, abychom se sešli.

Vláda nechce snížit daň z půdy, protože podle slov ministrů financí a zemědělství nemůže hýbat s daní z nemovitosti, která je součástí konsolidačního balíčku, a ten se nedá měnit.

Nevím, proč by vláda nemohla změnit konsolidační balíček. Je to pořád jen skupina zákonů, a ty se přece mění každý den. Daň z nemovitosti je součástí daňového zákona, který se přece dá novelizovat. Stejné je to s nedaněním dotací. Proč by to u nás nemohlo jít? Pokud je politická vůle, může to jít.

Naštvaný Fiala po protestech: Chtěli jsme přidat zemědělcům dvě miliardy, ale asi bude lepší dát je jinam

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám