Hlavní obsah

Nás nejde řezat donekonečna jako vrbu, upozorňuje rozzlobený zemědělec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtvrtečního shromáždění nespokojených zemědělců před Úřadem vlády ČR se účastnilo asi 1300 lidí, Prahou kroužilo sedm set traktorů a dalších zemědělských strojů. Protesty narušily hlavně ráno dopravu, technika, jež přijížděla od jihovýchodu, zpožďovala autobusy MHD a příměstskou dopravu.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Karel Dryák (vpravo) dorazil od Slaného

Článek

Jeden ze zemědělců před Úřad vlády a na přilehlé koleje vyklopil hnůj. Policisté ho zadrželi, je podezřelý z několika přestupků. „Přivezli jsme vám kus venkova, protože ty lidi, co tady dneska jsou, pracují od rána do večera, aby uživili tenhle národ,“ komentoval to předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Demonstranti třímaly státní vlajky i transparenty „České potraviny pro český národ“, „Chceme odborníky, ne úředníky“, „Být zemědělcem není práce, ale poslání“. Po skončení akce se jeden z protestujících dostal za zátarasy před budovou. Policie ho vmžiku zadržela.

Zemědělci nyní se svou technikou už odjíždějí.

Traktor demonstranta naboural v protisměru v Letenském tunelu osobní auto

Krimi

Jeho třetí demonstrace

Před Strakovou akademií nechyběl ani farmář Karel Dryák ze Slaného. Byla to jeho v pořadí třetí demonstrace. „Pokud budou další, samozřejmě přijdu. V jednotě je síla, apeluju na všechny zemědělce, ať nekoukají na to, v jakém jsou svazu, komoře, všichni jsme zemědělci, máme společné cíle,“ svěřil se Novinkám a Právu krátce před začátkem hlasitého protestu, který začal v pravé poledne.

„To je jasné, nerovné podmínky, žádáme dorovnání,“ reagoval Dryák na dotaz, proč se účastní demonstrace, místo aby se činil na polích. „Vláda nás jen škrtá a škrtá, zvyšuje vstupy. Zemědělská daň - zvýšení o 120 procent, o iks miliard minus v rozpočtu. Nejde nás řezat do nekonečna jako vrbu, z nás už zbyl jen ten kmen,“ povzdechl si farmář, který na svých rozlehlých lánech pěstuje zeleninu a ovoce.

Těší ho, že sezona už začala. „Polní práce v naší oblasti už vypukly, každý se snaží, aby všechno bylo co nejdřív v zemi a něco z toho bylo, než zas přijdou klasické tropy a sucho,“ dodal.

Výborný: Dojednal jsem maximum, zemědělci nesplnili sliby

Domácí

Přijel i s dámami z účtárny

Farmaří 34 let, od svých sedmnácti. „Začínal jsem hektarem dvacet po babičce,“ zavzpomínal. Dnes hospodaří na 705 hektarech orné půdy, padesáti hektarech zeleninových polí a třiceti hektarech ovocných sadů. Zaměstnává 35 lidí.

Do Prahy dorazil i s některými kolegy i dámami z účtárny kolem šesté hodiny ranní. I s traktory, na kterých zaměstnanci farmy kroužili s ostatními městem. Vidět byly na nábřeží Edvarda Beneše, v Chotkově, na třídě Milady Horákové, před Rudolfinem, na Mánesově mostě. Kolemjdoucí si blikající a houkající vozy fotili a nahrávali.

Budeme tlak zvyšovat

„Tady ty lidi, co tu jsou, jsou srdcaři, zemědělci. Teď začala sezona, jarní práce, myslíte, že přišli, protože nemají co dělat? Určitě ne,“ komentoval Dryák shromáždění před vládou. „Jestli nebudeme vyslyšeni, budeme muset tlak zvyšovat. Jde o přežití. Apeluju na vládu, aby s tím něco udělala a chytla se za nos. Co předvádí, je neúnosné. Nám jde fakt o všechno,“ vzkazuje farmář vládním činitelům.

Organizátoři akce, kteří řečnili z valníku, ocenili odvahu ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), který dorazil mezi protestující a také vystoupil. Dav ale hlasitě volal po demisi a jeho řeč komentoval výrazy jako kecy nebo lže. Někteří doporučovali řidiči traktoru, ať nastartuje a vyklopí ho. Ministr si také mohl přečíst transparent Výborný, hrobař zemědělství.

„Máme toho dost.“ Zemědělci demonstrovali před Úřadem vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám