Hlavní obsah

Fiala jednal o gigafactory, výsledek zveřejní ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získá Česko obří továrnu na baterie německého koncernu Volkswagen? O tom v pondělí jednali premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se šéfem koncernu Oliverem Blumem. Výsledky schůzky ale zveřejní až po středečním jednání vlády.

Foto: CzechInvest

Vizualizace infrastruktury pro podnikatelský park v Líních u Plzně, jehož srdcem má být gigafactory

Článek

„Tento projekt je pro vládu velmi důležitý, do jeho příprav se zapojilo několik ministerstev. Proto premiér a ministr o průběhu schůzky informují nejprve vládní kolegy. Předpokládáme, že na středeční vládě,“ řekl Právu mluvčí resortu průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Fiala nedávno uvedl, že čas, po který může Česko jednat s Volkswagenem o umístění továrny, se blíží ke konci a je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty. Volkswagen rozhodnutí o umístění gigafactory již několikrát odložil kvůli možnému zvýšení podpory ekologických investic ze strany EU.

Koncern s Českem jedná o areálu armádního letiště v Líních u Plzně. Podle Fialy příprava oblasti pro případné umístění továrny přináší české vládě politické i ekonomické náklady.

Podle německé agentury DPA ale Thomas Schmall z představenstva Volkswagenu uvedl, že na rozhodnutí není žádný spěch a v nejzazším případě může koncern rozhodnout až v roce 2025. Volkswagen vybírá mezi Polskem, Maďarskem a Líněmi, kde by továrna zaměstnala do 4000 lidí. Její stavbu odmítají místní aerokluby a piloti využívající záložní armádní plochu, v některých okolních obcích se podepisuje petice proti stavbě.

Vláda je připravena na klíčové stavby v lokalitě dát devět miliard.

Letiště obětujeme jedině Volkswagenu, zdůraznilo ministerstvo obrany

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám