Hlavní obsah

Fiala jako poslední šance lékařů? Debata o navýšení odměn opět ztroskotala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o navýšení odměn pro lékaře a zdravotníky skončila. Ani počtvrté se zástupci odborů, lékařů a ministerstva zdravotnictví nedohodli. Resort tvrdí, že už nemá kde brát, odbory to vidí jinak. Prosincový protest může ještě zvrátit jednání s premiérem Petrem Fialou. Uskutečnit by se mohlo v nejbližších dnech.

Foto: FN Motol

Motolští lékaři (ilustrační foto)

Článek

„Jednání ohledně schůzky s panem předsedou vlády Petrem Fialou jsou rozjednána a pravděpodobně se tento týden uskuteční,“ řekl viceprezident České lékařské komory Jan Přáda s tím, že by dohoda na navýšení odměn ještě mohla páteční protestní akci víc než šesti tisíc lékařů odvrátit.

Jednání s ministerstvem ustrnula na mrtvém bodě, pokud jde o peníze na platy a mzdy.

„Žádné další peníze v systému nejsou, všechny další peníze, kdyby to měly být desítky miliard, půjdou ze státního rozpočtu na úkor státního dluhu a zadlužování budoucích generací,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle odborů peníze jsou, a to v rezervách pojišťoven.

Lékaři: Nemocnice počítají s omezením péče, odloží se stovky operací

Domácí

Ministerstvo nabídlo lékařům na navýšení odměn pro lékaře a zdravotníky ve všech nemocnicích minulý týden až 8,5 miliardy korun. Podle odborů ale nebyla částka dostatečná, a hlavně by nezajistila, že se dostanou peníze ke všem zdravotníkům rovnoměrně.

I bez ohledu na to je v úhradové vyhlášce na navýšení odměn vyčleněno 6,8 miliardy korun. Dojde také k posunu v platových třídách.

Odbory trvaly na tom, že chtějí navýšit platy v tarifech, což by ve výsledku mohlo nepřímo přimět i nestátní nemocnice, aby zvýšily i mzdy zdravotníkům kvůli konkurenceschopnosti.

Způsob, který ministerstvo navrhlo, se jim ale nelíbil. Od ledna plánuje resort přidat na platech lékařů v přímo řízených nemocnicích.

Už v září vypověděly tisíce lékařů dohody o přesčasové práci a od prosince budou sloužit jen základní pracovní dobu, což povede na mnoha místech k omezení plánovaných operací, odložitelné péče a někde i prodloužení čekacích lhůt při akutním ošetření.

Zákoník - stihne se?

Ve sněmovně leží také novela zákoníku práce, kterým vláda původně navýšila povolený objem roční dobrovolné přesčasové práce.

Současný návrh snižuje povolený počet přesčasových hodin navíc na 416 za rok, což lékaři žádali. Stejně jako možnost legalizace 24 hodin pobytu na pracovišti, je-li to nutné.

Ministr Válek neočekává, že by opozice měla zákon obstruovat a mohl by se podle něj už 20. prosince dostat k projednání do Senátu. Schválen by mohl být definitivně do konce roku. Lékaři to ale vidí skepticky.

Obě strany se také dohodly na vzniku pracovní skupiny, kde budou řešit podobu nového zákona, kterým se sjednotí odměňování zdravotníků.

Stejně tak se budou lékaři podílet na změnách další novely zákoníku práce, která se chystá začátkem příštího roku s tím, že má vejít v praxi od července.

Zákoník práce posvětila vláda. Lékařům má snížit přesčasy a povolit celodenní práci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám