Hlavní obsah

Zákoník práce posvětila vláda. Lékařům má snížit přesčasy a povolit celodenní práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda podpořila novelu zákoníku práce, kterou požadují nemocniční lékaři a odbory. Návrh snižuje povolené množství přesčasové práce na 416 hodin za rok a povoluje lékařům pracovat až 24 hodin bez odpočinku. Dosud to bylo nelegální.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Vláda jednomyslně schválila návrh poslanců Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Vlastimila Válka (TOP 09), tedy pana ministra a můj, kde navrhujeme umožnit pobyt lékařů na pracovišti až 24 hodin se standardními přestávkami,“ řekl po jednání kabinetu ministr Válek.

Zákoník platný od října navýšil množství povolených ročních přesčasů na 832 hodin, lékaři žádali navrácení na původních 416 hodin, což návrh také zahrnuje.

Rychlou novelu poslali do Sněmovny ministři začátkem týdne. Schvalovat by se měla zrychleně, tak aby prošla ještě v prosinci Senátem a platila od ledna příštího roku.

Jurečka: Nevidím důvod pro odborářské protesty, situace se zlepšuje

Ekonomika

Změna zákoníku je jedním z požadavků protestujících lékařů, kteří chtějí zlepšit pracovní podmínky v nemocnicích a snížit objem přesčasů, které musí vykrýt nad rámec běžné osmihodinové služby.

Šest tisíc lékařů z přibližně 22 tisíc přestane od 1. prosince brát přesčasové služby. Na řadě míst tak zřejmě dojde k omezení neakutní péče.

„Problém je zajištění práce o víkendech a v nočních hodinách, kde je to na konkrétních ředitelích. Velmi se liší přístup jednotlivých zdravotnických zařízení,“ připustil ve středu ministr Válek.

Další miliardy na mzdy

Lékaři také žádají navýšení platů a mezd, aby nebyli závislí na příjmu z přesčasů, který u některých tvoří až polovinu měsíčního příjmu. S ministerstvem se ale nedokážou shodnout, jakým způsobem má k navýšení odměn dojít.

Ministr Válek slíbil od ledna zvednout platy lékařům v přímo řízených nemocnicích. Ve středu také uvedl, že je ochoten oproti původně slibovaným 6,8 miliardy vyčleněným v úhradové vyhlášce přidat na navýšení mezd lékařů z nestátních nemocnic další peníze. „Jsme připraveni částku navýšit ještě o jednu dvě miliardy,“ řekl Válek.

Odbory už dříve uvedly, že chtějí sjednotit odměňování pro lékaře napříč nemocnicemi. Nesouhlasí s tím, že by se mělo přidávat jen některým lékařům, má to být podle nich plošné.

O odměňování lékařů bude jednat příští týden tripartita.

Svými přesčasy zachraňujeme rozpočty nemocnic a politiky. Takhle to dál nejde, říká mladý anesteziolog

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám