Hlavní obsah

Fiala by milost pro Babiše nepodepsal

Premiér Petr Fiala (ODS) by nepodepsal případnou tzv. abolici, tedy možné rozhodnutí prezidenta o zastavení trestního stíhání obžalovaného Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

Předseda vlády to v úterý uvedl po návratu z Kyjeva na dotaz novinářů s tím, že jej ani nikdo z Hradu nekontaktoval. „Na obě otázky je odpověď ne,“ reagoval premiér na dotazy, zda by přiložil potřebný podpis pod prezidentskou abolici a jestli už ho někdo z prezidentské kanceláře oslovil.

Hlava státu má tři výsostní práva týkající se milostí. První z nich je udělení milosti již pravomocně odsouzenému člověku, kde stačí jen prezidentův podpis. Druhým pak již zmíněná abolice, kdy prezident může zastavit probíhající trestní stíhání konkrétního člověka, ale jeho rozhodnutí musí spolupodepsat předseda vlády či jím pověřený ministr. Právě to by Fiala podle svých slov neudělal.

Variantou pro Babiše je i amnestie

„Abolice znamená, že je trestní stíhání zastaveno a tečka. Může být udělena už v přípravném řízení, tedy v době, kdy je dotyčný v pozici obviněného, ale pak také u ještě neskončeného soudu, kde už je v postavení obžalovaného,“ přiblížil Právu právník Jaroslav Ortman.

Třetí možností, jak by se mohl obviněný kandidát na prezidenta Babiš zbavit svého problému, je ještě případná prezidentská amnestie. Jednu velmi kontroverzní například udělil na závěr svého mandátu tehdejší prezident Václav Klaus, který ji nečekaně vyhlásil v novoročním projevu v lednu 2013. Amnestie se tehdy dotkla nejen odsouzených osob, ale i obviněných v letitých, rozsáhlých a složitých trestních kauzách, kde nepadl pravomocný rozsudek.

Kysela: Pokud bude Babiš prezident, kauza Čapí hnízdo by se už nemusela vyřešit

Domácí

Sám Babiš v pondělí při oznámení kandidatury na prezidenta připomněl, že mu současná hlava státu Miloš Zeman už jednou abolici nabízel. „Jsem přesvědčen, že mě soud neodsoudí. Abolici jsem od prezidenta v minulosti odmítl, nepočítám ani teď s žádnou intervencí prezidenta, nebude třeba,“ řekl šéf hnutí ANO.

Zeman nabídl Babišovi abolici poprvé v září 2019, kdy byl šéf hnutí ANO premiérem a zároveň obviněným v kauze údajného padesátimilionového dotačního podvodu kolem výstavby farmy Čapí hnízdo.

„Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl prezident před třemi lety v TV Barrandov. O rok dříve přitom Zeman veřejně tvrdil, že abolici Babišovi neudělí, protože by se zesměšnil.

Foto: Novinky

Andrej Babiš u soudu

Zvolením stíhání unikne

Nyní je už expremiér v probíhajícím hlavním líčení v pozici obžalovaného. Abolice by se na něj nicméně vztahovala, a to do doby, než by byl pravomocně odsouzen. Případným zvolením za prezidenta už ji ale nebude potřebovat, protože bude jeho stíhání podle Ústavy přerušeno.

Babiš prezidentovu tehdejší nabídku odmítl. „Že bych abolici nepřijal, jsem řekl již v minulosti,“ ujistil v roce 2019 tehdejší předseda vlády Babiš s odkazem na své dřívější vyjádření z února 2018. V něm konstatoval, že považuje za absurdní, kdyby kontrasignoval zastavení vlastního trestního stíhání.

„Totálně bych se takovým krokem zkompromitoval. Navíc bych uznal, že mám nějaký problém, což není pravda,“ poznamenal tehdy.

Rozsudek k Čapímu hnízdu může být ještě před volbami

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám