Hlavní obsah

Fiala: Bez zahraničních pracovníků a investic Česko neporoste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud má česká ekonomika v budoucnu dále růst, musí se změnit. Neobejde se bez přísunu zahraničních pracovníků, a to jak na kvalifikované, tak i nekvalifikované pozice. O nezbytnosti dalšího otevření se světu mluvil v pondělí na summitu 2. ekonomické transformace reVize Česka premiér Petr Fiala (ODS)

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Tuzemská ekonomika podle premiéra v posledních letech nevyužívá svůj potenciál, a proto se musí změnit.

„Abychom se dostali na vyšší úroveň, musíme se více otevřít. Nejen doma vůči reformám či změně myšlení, ale i cizím znalostem, inovacím a kvalifikovaným zahraničním pracovníkům,“ řekl Fiala.

Česko podle něj potřebuje pracovní sílu na řadu kvalifikovaných i nekvalifikovaných pozic, na které na domácím trhu už firmy nenacházejí zdroje. Nutné je podle předsedy vlády zlepšit i podmínky pro příliv zahraničních investic.

Ekonom z NERV: Ať vláda ještě otevře debatu nad balíčkem a zavede školné

Domácí

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) patří ČR v rámci Evropské unie k zemím s nižší cenou práce a v tomto ukazateli se pohybuje zhruba na úrovni Portugalska či Estonska.

Fiala připomněl, že vláda kvůli tomu chystá například změny podmínek pro investiční pobídky, které by měly více motivovat zahraniční investory. Vláda chce podle Fialy změnit i plánování strategických investic. Připomněl připravované ustavení Vládního výboru pro strategické investice, který by měl sjednotit a koordinovat plány jednotlivých resortů. Zasedat by v něm měli i zástupci firem a zaměstnavatelů.

Ve srovnání se sousedy ČR v posledních letech ztrácí

Do budoucna by se podle něj měl stát soustředit na lepší využití tuzemských zdrojů. Zmínil například naleziště lithia v severních Čechách, rozvoj technologií, dopravní infrastruktury, znalostní ekonomiky nebo digitalizace státu.

Česko je podle letošního Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku dvanáctá nejvyspělejší ekonomika v Evropské unii. Ve srovnání s loňskem si však pohoršila o tři příčky, zejména kvůli vysoké inflaci a nízké přidané hodnotě produkce. V posledních třech letech pak vývoj české ekonomiky patří podle indexů k nejhorším v EU, zejména pak ve srovnání s okolními zeměmi.

Část ekonomů i podnikatelů vidí jako šanci rychlé přijetí společné evropské měny. Pro vládu nicméně není přijetí eura prioritou.

Fiala: Euro teď není téma

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám