Hlavní obsah

Fiala a Okamura jediní bez žen ve vedení strany

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS je nyní s Okamurovou SPD jedinou parlamentní stranou, která nemá ve vedení ženu. Na sobotním kongresu v pražském O2 Universum nečekaně vypadla z vedení první místopředsedkyně Alexandra Udženija, která neprošla o jediný hlas.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala hovoří při projevu na kongresu strany

Článek

Staronovému šéfovi Petru Fialovi nově kryje záda dlouholetý předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, kterého po dohadech v zákulisí kongresu navrhl sám předseda.

Ve vedení kromě nich zůstali místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka a Miloš Vystrčil, nováčkem je pak europoslanec Alexandr Vondra. ODS tak poprvé od roku 2016 nemá ve vedení žádnou ženu.

Fiala, který stranu vede od roku 2014, v kandidátském projevu doslova hýřil velkým sebevědomím. „V říjnu potvrdíme pozici v Senátu, oslabíme ANO a chceme zvítězit v krajských volbách. Slibuji vám, že ODS vstoupí do příští vlády v seniorní pozici,“ řekl delegátům.

Pět hlavních kroků

Ti jeho proslov odměnili 470 hlasy z 505 platných. „Příští kongres bude ODS pořádat jako sebevědomá vládní strana,“ slíbil na plénu těsně poté, co mu volitelé znovu dali mandát. Představil pět zásadních kroků, které by měly vést ke změně české politiky: chce se především více setkávat s občany v regionech.

Vondra se vrací do vedení ODS, dostal nejvíc hlasů

Domácí

ODS by dále měla podle tohoto plánu postavit kvalitní kandidáty a uspět v podzimních krajských a senátních volbách, pokusit se vyjednávat o spolupráci s dalšími demokratickými stranami a nakonec vyhrát sněmovní volby.

Trhlina v obrazu jednotné ODS se ukázala hned posléze: Udženija, která ve volbě prvního místopředsedy neměla protikandidáta, získala 217 hlasů z 434 platných, tedy přesně polovinu, a o jediný hlas funkci neobhájila. Podle stanov by se volba měla opakovat, Udženija už ale kandidovat nechtěla a plán B nikdo neměl. „Je vidět, že kandidáti chtějí změnu, tak dám prostor někomu jinému,“ řekla Udženija. V kuloárech se o jejím konci ve vedení strany spekulovalo už od rána.

Podle některých jí zlomil vaz kritizovaný návrh na odpuštění daní mladým lidem, jiní zase poukazovali na to, že byla příliš vstřícná ke spolupráci s ANO a Andrejem Babišem. „Aspoň jsme ukázali, že nejsme jako na sjezdu KSČ a jen tupě nezvedáme ruce,“ komentoval nečekané fiasko jeden z poslanců ODS.

Prostořeký Novotný to zkusil, ale propadl

Vedení strany proto muselo kongres zhruba na půl hodiny přerušit a delegáti ve skupinkách začali jednat o tom, jak situaci vyřešit. Fiala ukázal na Zbyňka Stanjuru, který, ač s tím původně nepočítal, kandidoval a získal 322 hlasů. Společně s ním se rozhodli kandidovat ještě dva další delegáti, a sice radní z Prahy 6 Marie Kubíková a mediálně známý starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Druhým mužem ODS je nečekaně Stanjura. Delegáti chtěli i Novotného, Fialovi navzdory

Domácí

Ten druhý přednesl svérázný silně kritický projev do vlastních řad, prošpikovaný vulgarismy, ve kterém vyčetl delegátům, že nejsou – na rozdíl od něj – vidět v médiích. „Proč všichni víte, kdo jsem já? A proč já nevím, kdo jste vy? Nevíme o své práci navzájem ani tady,“ vypeskoval delegáty. Prostořeký starosta šokoval, ale nepřesvědčil: získal pouhých 65 hlasů, o čtyři méně než neznámá Kubíková. Oba neuspěli posléze ani ve volbě řadových místopředsedů.

Pro národního ptáka i základnu USA

V ní naopak zabodoval Vondra, který se ve svém proslovu prohlásil za „starého havloida“ a nekompromisního obhájce svobod. „Nečekejte ode mě, že budu propagovat nebo legislativně prosazovat rovnost mužů a žen ve vedení soukromých firem,“ řekl.

V projevu zaznělo několik konkrétních slibů, o které by se měla vláda pod vedením ODS zasadit: chtěl by například trvale veřejnosti přístupné korunovační klenoty, prosadit výstavbu základny amerického strategického letectva na ostravském letišti v Mošnově či zasadit se o mistrovství světa ve fotbale v ČR. Češi by podle něj měli vybrat svého národního ptáka.

Vondra dostal nejvíc hlasů z ostatních kandidátů na místopředsedy. Zvolilo jej 443 delegátů ze 487, kteří odevzdali platné hlasy. Martin Baxa dostal 338, Martin Kupka 405 a Miloš Vystrčil 432. Kromě kritiky vlády Andreje Babiše na kongresu zněla potřeba spojovat pravicové a středové strany.

Překvapení na sjezdu ODS. Udženija neobhájila post 1. místopředsedkyně

Domácí

Předseda Fiala řekl, že základní podmínka politické změny je, aby hlasy středopravých voličů nepropadly. „Předpokládám, že namísto dnešních pěti stran demokratické politické opozice půjdou do voleb subjekty tři. Jestli ODS bude sama tvořit jeden z těch tří subjektů, nebo to bude jinak, to uvidíme. Jsem otevřen různým variantám,“ řekl Fiala, který měl na mysli kromě ODS Piráty, lidovce, TOP 09 a STAN. Užší spolupráci ODS s ostatními stranami mohl naznačovat i výběr hostů, kteří přišli stranu na kongres pozdravit: pozvání přijali předsedové TOP 09, KDU-ČSL a STAN. A všichni lídři o integraci mluvili.

„Vyplácí se netříštit síly. Musíme se pokusit uspět ne jeden na úkor druhého, ale spojit síly. Ať už před, nebo po volbách,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Fiala je znovu předsedou ODS, v projevu parodoval Babiše

Domácí

„Jsme ve stejné kajutě, hájíme konzervativní hodnoty. Musíme společně vyhrát příští sněmovní volby,“ uvedl před delegáty odcházející lídr lidovců Marek Výborný. „Pojďme zkusit vzájemnou spoluprací vytvářet společnost, kde se lidem bude dobře žít, a opět si férově konkurovat,“ vybízel šéf STAN Vít Rakušan.

Ačkoliv se nově zvolené vedení ODS sebevědomě plácalo po ramenou, že strana vyhraje příští sněmovní volby, v politické diskusi v pozdních večerních hodinách někteří delegáti poukazovali na to, že preference ODS stagnují na třinácti až patnácti procentech a s tím se volby vyhrát nedají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám