Hlavní obsah

Farář z Frýdlantu nad Ostravicí šokoval věřící uprostřed mše. Porušil jsem celibát, přiznal se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlant nad Ostravicí

Přímo uprostřed nedělní bohoslužby se farář z Frýdlantu nad Ostravicí Lukáš Engelmann přiznal věřícím, že porušil celibát. Prozradil, že má ženu a dítě a že v nejbližší době podá žádost o odchod z kněžské služby.

Foto: www.farnostfrydlant.cz

Lukáš Engelmann udílel svátost při jedné z adventních mší.

Článek

„Rád bych dnes s vámi sdílel jednu osobní věc. Chtěl bych vám sdělit, že mám rodinu. To znamená ženu a dítě. Vnímám a plně žiji svou zodpovědnost za ně,“ oznámil Engelmann překvapeným farníkům. A omluvil se všem, které pohoršil, šokoval, zklamal, zarmoutil, naštval nebo znejistil.

„To jsem nechtěl. Je mi to líto, omlouvám se,“ zopakoval s tím, že se celou dobu své kněžské služby snažil vnímat odpovědnost za církev a že vše, co dělal pro farnosti, v nichž působil, dělal dle nejlepšího vědomí a svědomí.

Podle vedení ostravsko-opavské diecéze informoval Engelmann o své osobní situaci někdejšího biskupa Františka Václava Lobkowicze, který zemřel před dvěma lety. A následně vše probral i s jeho nástupcem, současným biskupem Martinem Davidem, který se úřadu ujal loni v září.

Duka je proti zrušení celibátu

Domácí

„Po jeho dotazu na vatikánském dikasteriu pro kněze a zaslané odpovědi jsem se rozhodl podat žádost o zproštění závazků vyplývajících z kněžského svěcení a odejít z kněžské služby,“ řekl Engelmann farníkům.

„Byli jsme smutní“

Informace všechny lidi na mši zaskočila. „Byli jsme z toho překvapení a smutní, především ale z toho, že už tady nebude,“ řekla Novinkám jedna z věřících, jejíž jméno redakce zná, ale která nechce být jmenována.

To, že by na adresu končícího faráře padaly mezi farníky výčitky, nadávky nebo se někdo nad ním pohoršoval, odmítla. „Možná pár jedinců ano, tomu nikdy nezabráníte, ale myslím, že většina to přijala se smutkem a s lítostí, že už tady nebude. Rozhodně mu přejeme všechno dobré, protože myslím, že si to zaslouží za svoji práci, kterou tady odváděl,“ upozornila.

Anketa

Jak vnímáte celibát u farářů?
Je to dobrá věc
4,7 %
Je to přežitek
87,6 %
Je mi to jedno
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25882 čtenářů.

Americký katolický kněz se oženil s 18letou dívkou, s níž prchl do Itálie. Úřady jej stíhat nebudou

Amerika

Engelmann působil ve Frýdlantu nad Ostravicí zhruba rok a půl, předtím byl dlouhou dobu farářem v Ostravě-Třebovicích.

Tam přečetl jeho přiznání farníkům přímo biskup David, který třebovickým i frýdlantským věřícím řekl: „Vím, že jste měli a máte otce Lukáše rádi a o to větší je bolest, kterou vám toto oznámení působí. Ta bolest a další negativní emoce by neměly zastínit všechno dobré, co udělal nejen ve farnosti, ale i pro další společenství i jednotlivce. Za to jsem mu vděčný,“ uvedl biskup.

Podle Ondřeje Elbla, mluvčího Biskupství ostravsko-opavského, podá kněz žádost o odchod z kněžské služby kvůli rodině jen jednou za několik let. Nového faráře pro Frýdlant zatím biskupství neurčilo, jeho jmenování odhadl Elbel v řádu měsíců. „V tuto chvíli ve farnosti Frýdlant vypomáhají kněží z okolí a obsazení farnosti novým farářem je prioritou biskupství,“ doplnil mluvčí.

Celibát necelibát aneb I faráři byli jen muži

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám