Hlavní obsah

Putin jadernou válkou jenom straší, shodují se experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladimiru Putinovi nezbývá nic jiného, než ukazovat svou sílu v jaderných zbraních, jinde se se Západem nemůže vojensky srovnávat. Podle armádních expertů i politiků jsou výroky ruského prezidenta, že je Rusko z vojensko-technologického hlediska připravené na jaderný konflikt, běžným způsobem odstrašování nepřítele.

Rusko je připravené na jadernou válku, prohlásil PutinVideo: Reuters

 
Článek

Generál ve výslužbě František Mičánek soudí, že Rusko je v porovnání se zeměmi NATO v oblasti konvenčních zbraní výrazně pozadu, a zvláště po rozšíření NATO o skandinávské země není srovnatelným soupeřem. „Jediné, v čem má skutečně Rusko paritu, jsou jaderné zbraně. Putinovi i dalším ruským představitelům nezbývá než hrát tuto kartu a ukazovat svaly v této oblasti, protože v jiných je irelevantnější než dřív,“ řekl Novinkám Mičánek.

Podle Zdeňka Petráše z Univerzity obrany chtěl Putin říct světu, že mají takzvanou jadernou triádu. „Putin říká, že mají nosiče jaderných bomb, bombardéry, odpalovací zařízení pro mezikontinentální střely, a bude mít zřejmě k dispozici i ponorkové loďstvo, z nějž lze odpalovat jaderné střely, a že se nebudou rozpakovat je použít za určitých okolností, když bude ohrožena existence Ruska,“ řekl Petráš.

Putin ale dobře ví, že stejným arzenálem disponují také USA, Francie a Velká Británie. „Vnímal bych to jako politickou deklaraci a součást jaderného odstrašování kremelské administrativy. Jde o zcela běžnou praxi,“ řekl Petráš. Více by se obával, kdyby Kreml přikročil k jaderným testům. „Teď bych to bral jako běžnou politickou přestřelku mezi znepřátelenými stranami,“ poznamenal.

Putin uvedl, že je Rusko z vojensko-technologického hlediska připravené na jadernou válku. Když bude ohrožena jeho existence, je také připraveno jaderné zbraně použít. Ale neočekává to. „Ve Spojených státech je dostatek specialistů v oblasti rusko-amerických vztahů a v oblasti strategické zdrženlivosti. Proto si nemyslím, že vše spěje k jaderné konfrontaci, ale jsme na ni připraveni,“ uvedl Putin.

Rusko je připravené na jadernou válku, prohlásil Putin

Evropa

Na Zemi je 13 tisíc atomovek

Také čeští politici nevidí v Putinových výrocích změnu, protože jadernými zbraněmi vyhrožuje pravidelně od začátku války na Ukrajině.

„Rétorika se přiostřuje. Každý týden přichází s novými výroky, které budí nejen v samotných Rusech, ale i na celém světě nějaké emoce. Ale pevně věřím a doufám, že se to nikdy nestane,“ řekla Právu a Novinkám ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Předseda branného výboru Sněmovny Lubomír Metnar nečeká, že Rusko přejde od slov k činům. „Je to součást ruské propagandy a odstrašování. Což je normální a dělá to i Ukrajina i Západ, který má vlastní strategii odstrašování. Ale nemyslím si, že by se nyní zvýšilo riziko jejich použití,“ řekl Právu a Novinkám Metnar. Za mnohem větší ohrožení považuje fakt, že Rusko z důvodů rozšíření NATO o Švédsko a Finsko rozmístilo své zbraně a jednotky u finských hranic.

Podle údajů švédského mírového institutu SIPRI z listopadu 2021 je na Zemi okolo 13 tisíc jaderných střel, z toho má Rusko 6 257 jaderných zbraní, druhé Spojené státy mají k dispozici 5 500 hlavic a třetí Čína 350.

Putin: Na hranice s Finskem rozmístíme zbraně a vojáky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám