Hlavní obsah

V obchodech zlevnilo máslo a pečivo, podražilo vepřové

Ceny některých základních potravin jako másla či pečiva v únoru v akcích oproti lednu výrazně klesly. Právu to sdělil Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční, která sleduje vývoj cen ve slevových letácích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V únoru oproti lednu výrazně zlevnilo máslo, a to přibližně o 45 korun na kilo. Snížení ceny je znatelné i u pečiva. Podobné ceny jako v lednu jsme zaznamenali například u sýru, brambor, cukru, jogurtu, piva nebo vajec,“ řekl Staněk.

Zatímco máslo v letácích zlevnilo o 22 procent na 39 korun za čtvrt kila, mléko o čtvrtinu zdražilo na 21,10 koruny za litr.

„U másla to může být dáno i tím, že se ho teď více dováží, hlavně z Polska a Německa,“ řekl včera Právu předseda představenstva Svazu výrobců mléka Radek Musil. Svaz vykupuje surové mléko a prodává ho mlékárnám. V současné době prý sotva dokáže pokrýt náklady.

Kdo si nejvíc zvýšil marže? ÚOHS prověří ceny u čtyř základních potravin

Ekonomika

U mléka v obchodech podle Musila hraje roli přirážka potravinářů a řetězců. Výkyv nahoru je spíš zvláštní, protože farmářská cena mléka pravidelně v únoru a březnu klesá, a to kvůli vyšší dojivosti krav i proto, že lidé hubnou a šetří.

Jde o akce

„Farmářská cena mléka je kolem 13 korun, běžně se prodává kolem 24 korun (mimo slevové akce – pozn. red.). Vidíte, že přirážka potravinářů a řetězců je skoro sto procent, někdo si na tom mastí kapsu,“ dodal.

Podle expertů dochází na začátku ledna k pravidelným změnám sazebníků a nárůst cen bývá i kvůli změnám v cenách o poznání výraznější než v dalších měsících.

„Trend zlevňování to není. Je to ale trend snižování dynamiky nárůstu a postupné stabilizace cen potravin,“ řekl včera k aktuálnímu vývoji cen Právu agrární analytik Petr Havel.

Podotkl, že poklesu ceny másla nahrává i to, že je do určité míry nahraditelnou potravinou. Obecně pak podle něj musí prodejci potravin reagovat na pokles spotřebitelské poptávky, zemědělci zase na silnou korunu, která zlevňuje dovozy zahraniční konkurence.

Více než milionu domácností energie výrazně zlevní

Ekonomika

Snížení DPH?

Pekařům i dalším výrobcům potravin pomáhá pokles cen energií. Podle ředitele Svazu pekařů a cukrářů Bohuslava Hlavatého jsou ale ceny v letácích obchodních řetězců zavádějící a neodpovídají reálným trendům.

„Zde jde pouze o marketingové reklamní akce. Podle našich informací byly během února ceny pečiva a chleba z pekáren do řetězců stabilní. Narazil jste zřejmě na reklamní akci, která je často postavena na pečivu, protože je nejlevnější a jako slevové lákadlo funguje,“ sdělil Právu Hlavatý.

Marže řetězců na pečivu jsou podle něj až 50 procent, a je tam tedy pro marketingové akce velký prostor. Obchodníci se ale brání, že je mezi nimi velká konkurence a že prodávají potraviny za ještě přijatelné ceny, které mají výrobci a zpracovatelé podle nich tendenci často neúměrně zvedat.

O pětinu za poslední měsíc zlevnila v únoru i nebývale drahá jablka, naopak o čtvrtinu dražší je podle analýzy vepřové maso, kde chovatele prasat postupně dohání dřívější zdražení nejen energií, ale například i krmiv.

„Dosahujeme nejvyšších cen, které kdy byly v této komoditě dosaženy,“ řekl před pár dny ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Radek Slanec.

Vepřová pečeně podle analýzy letáků za měsíc zdražila v obchodech o výrazných 41 procent. Kvůli vysoké inflaci, která je od poloviny loňska na dvouciferných hodnotách, nyní podle Staňka sleduje akční letáky více lidí než dříve.

Ceny potravin porostou dál, očekává svaz obchodu

Ekonomika

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza po včerejším jednání na ministerstvu zemědělství, kterého se zúčastnili i zástupci Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR, řekl, že pokud chce vláda snížit ceny potravin, musí navrhnout snížení DPH a prověřit tržní sílu dodavatelských řetězců.

Na marže obchodníků, potravinářů i zemědělců si má nyní posvítit antimonopolní úřad. Má zjistit, kdo na růstu cen nejvíc vydělává. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) už dříve oznámil, že se úřad zaměří na čtyři základní potraviny.

Které konkrétní to budou, ale neprozradil, aby firmy netušily, kam bude kontrola směřovat. Experti spekulují o cukru, na jehož ceny ministr dlouhodobě upozorňuje, dále třeba o vejcích, pečivu či právě másle. Podle analytiků se nedá vyloučit, že to k únorovému poklesu jeho ceny také mohlo mírně přispět.

Nekula včera uvedl, že kvůli loňskému výraznému zdražení cukru v obchodech (od září do prosince stoupla podle statistiků cena krystalu o 77 procent) podal podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a kvůli slevovým akcím při prodeji cukru se rovněž obrátil na ČR obchodní inspekci z důvodu možného klamání spotřebitele.

O kolik se změnily akční ceny vybraných potravin
Položkaleden 2023únor 2023
Cukr krystalový (1 kg)26,90 Kč25,40 Kč-6 %
Eidamská cihla (1 kg)194,20 Kč186,06 Kč-4 %
Chléb konzumní kmínový (1 kg)48,30 Kč41,49 Kč-14 %
Jablka konzumní (1 kg)22,50 Kč18,30 Kč-19 %
Máslo (1 kg)201,20 Kč156,20 Kč-22 %
Mléko polotučné pasterované (1 l)16,90 Kč21,10 Kč25 %
Pečivo pšeničné bílé (1 kg)76,20 Kč62,08 Kč-19 %
Pivo výčepní, světlé, lahvové (0,5 l)10,80 Kč11,17 Kč3 %
Pšeničná mouka hladká (1 kg)20,90 Kč20,90 Kč0 %
Vejce slepičí čerstvá (10 ks, velikost M)47,30 Kč49,51 Kč5 %
Vepřová pečeně (1 kg)130,90 Kč185,23 Kč41 %

Nemorální praktiky na trhu s potravinami? Pošlete Nekulovi mail

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám