Hlavní obsah

Experti: Milost je svůdná pravomoc i nebezpečný koktejl

Právo, ada

Pro zrušení milostí může být jen ten, kdo je přesvědčen, že ji nikdy nebude potřebovat. Citátem francouzského filozofa Jeana-Jacquesa Rousseaua uvedl ve čtvrtek na sněmovním semináři odborník na ústavní právo Aleš Gerloch debatu na téma, zda tato pravomoc prezidenta má v české ústavě místo, anebo je lepší ji zrušit jako monarchistický relikt.

Foto: Archiv Práva

Ústavní právník a prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch

Článek

Špičkoví právníci se v tom neshodují. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský by hlavě státu tuto pravomoc ponechal stejně jako Jan Kysela z Právnické fakulty UK. Naopak šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa to vidí opačně. Podle něj je tato pravomoc nebezpečným koktejlem, který prezidenty svádí k požití, nebo nepožití.

„Padání na kolena a volání ,pane, smiluj se‘ by lidé sto let od rozpadu monarchie měli sledovat spíše v historických filmech než v současné právní praxi,“ míní Baxa.

Že může být udělování milostí politickým nástrojem, na tom se odborníci shodují. Tím spíše při přímé volbě prezidenta. Kysela připomněl Zemanovo omilostnění Jiřího Kajínka, které označil za „formu komunikace s voliči“.

Sporná abolice

„Je zde naprosto neomezený prostor pro individuální akt prezidenta republiky,“ uvedl Rychetský. Podle něj jde ale o tradici, která má i humanitární důvody.

Nicméně připustil, že tzv. abolice, tedy zásah hlavy státu do živých kauz, kdy prezident může soudní řízení zastavit nebo nařídit jeho nezahajování či zmírnit trest, je sporná. V demokratických zemích podle něj není běžná. Uvedl případy disidentů Marty Chadimové a Petra Cibulky z devadesátých let, kdy prezident Václav Havel jejich stíhání zastavil.

Některým odborníkům by nepřekážel v případě milostí spolupodpis premiéra nebo jiného člena vlády, který by byl k platnosti nutný. Tak jako je tomu dosud v případě amnestií.

Statistika milostí

Václav Havel a Václav Klaus udělili mezi lety 1993 a 2013 celkem 1659 milostí, zhruba tři čtvrtiny připadly na Havlovo úřadování.

Zeman v roce 2013 převedl agendu milostí na ministerstvo spravedlnosti, které Hradu postupuje jen žádosti splňující kritéria nastavená prezidentem. Jde o vážný zdravotní stav odsouzeného, zajištěné rodinné zázemí a nespáchání závažného trestného činu.

Náměstek ministra Petr Jäger řekl, že v letech 2013 až 2016 přišlo úřadu 2459 žádostí o milost, přičemž ministerstvo mohlo předat Hradu 11 z nich. Zeman udělil milostí osm, z toho však tři, aniž mu je ministerstvo postoupilo.

Reklama

Související články

Zeman udělil první milost

Prezident Miloš Zeman před několika dny udělil svou první milost. Člověk, který ji dostal, je dlouhodobě nemocný a nespáchal nic zásadního. Zeman to oznámil...

Zeman udělil druhou milost

Prezident Miloš Zeman se v úterý rozhodl udělit milost. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka při tom přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzeného. Ovčáček to...

Zeman vyslyšel papeže a omilostnil dvě ženy

Prezident Miloš Zeman udělil milost ženě, která je ve výkonu trestu s dítětem. Prominul jí zbytek trestu za zpronevěru. Další ženu omilostnil ze zdravotních...

Výběr článků

Načítám