Hlavní obsah

Další zavření škol? Expert SPOLU Hajdúch navrhl nechat děti dva týdny doma, Plaga i Gazdík jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle člena nově vzniklého týmu pro řešení epidemie koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Mariána Hajdúcha je na zvážení, zda školy na čtrnáct dní neuzavřít a nepustit děti zpět až s negativním testem. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) i jeho zřejmý nástupce v úřadu Petr Gazdík (STAN) to odmítli.

Foto: Luděk Peřina , ČTK

Marián Hajdúch

Článek

„V kategorii dětí je stávající incidence nemoci mezi 700 až 900 případy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Je na zvážení, zda školy na čtrnáct dní neuzavřít a nepustit děti zpět až s negativním testem,“ uvedl ve středu Hajdúch pro Český rozhlas Plus.

SPOLU představila tým k řešení epidemie covidu

Domácí

Molekulární biolog Hajdúch je součástí nově ustanoveného 28členného týmu pro řešení epidemie koalice SPOLU, který vede šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. V minulosti byl Hajdúch také v čele laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví, z poradního orgánu resortu ale odešel.

Plaga: Týden zavření škol přináší obrovské ztráty

Pro Novinky na jeho slova reagoval ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Vždy jsem se snažil vysvětlovat, a je to prokazatelné na studiích, že každý týden zavření škol přináší obrovské ztráty, které sice nejsou na první pohled vidět jako například tržby v restauracích, ale v delším horizontu jsou to ztráty pro celou ekonomiku,“ uvedl.

Vedení STAN kývlo na vládní dohodu a potvrdilo rozdělení resortů s Piráty

Domácí

„Dlouhodobě říkám, že nemá smysl dělat tato opatření ve školách, pokud nejsou adekvátně vyvážena v ostatních sférách společnosti, například ve firmách. Pokud tedy otázka zní, zda zavřít školy, tak říkám ne, protože školství nesmí nést náklady pandemie za celou společnost. Prosím, neopakujme stejné chyby znovu,“ dodal Plaga s tím, že se však s Hajdúchem shodnou na tom, že by se mělo na školách testovat.

Gazdík: Jsem pro lokální řešení 

A podobně to vidí i pravděpodobný budoucí šéf resortu Petr Gazdík ze STAN.

„Zásadním způsobem nesouhlasím. Slibovali jsme, že řešení budou lokální. Jsem pro lokální řešení. Že by v této fázi měli opět doplatit žáci a studenti a jejich budoucí vzdělanost na koronakrizi a na to, že nejsou hygieny schopny trasovat rychle, považuji za nesmysl,“ řekl Novinkám.

„Uzavření škol je něco, co se mi vůbec nelíbí. Plošné uzavření škol je potom, co zažily děti v minulých letech, nesmysl,“ zdůraznil Gazdík.

MŠMT chce do budoucna umožnit kombinaci výuky ve škole a doma

Věda a školy

Výuku na základních, středních, vyšších odborných i na vysokých školách zrušila Bezpečnostní rada státu kvůli koronaviru poprvé 10. března 2020. Fungovat mohly jen školy mateřské, i ty ale často uzavřeli jejich zřizovatelé. Od té doby vzdělávání dominovala distanční výuka.

Podobná byla situace i v následujícím školním roce. Základní a střední školy byly v minulém školním roce kvůli epidemii covidu-19 pětinu až dvě třetiny času zavřené. Nejvíce času doma strávili středoškoláci, a to 130 ze 191 dnů. Naopak nejdéle byly třídy otevřené pro handicapované žáky speciálních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám