Hlavní obsah

Exekuce mají zlevnit a ministerstvo dělá pravý opak, kroutí hlavou odborníci i opozice

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici velmi často mluví o tom, jak by chtěli pomoci dlužníkům usnadnit jim splácení a lidem v dluhových pastech umožnit návrat do normálního života. Exekuce jsou totiž v Česku palčivým problémem, s dluhy se potýká téměř 800 tisíc lidí. Místo pomoci ale vláda schválila zvýšení soudních poplatků. Podle odborníků i některých politiků to může vést k tomu, že exekuce ještě zdraží.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce zdražit soudní poplatky. Nesmyslný krok v tažení za zlevnění exekucí, namítá poslanec Dominik Feri (TOP 09).

Článek

Pokud věřitel u soudu uspěje, doplatí na zvýšení poplatku dlužník, který ho bude muset věřiteli uhradit, varovala Česká asociace věřitelů. „Vzhledem k tomu, že se zákonodárci v poslední době snaží dlužníkům proces vymáhání naopak zlevnit, je tento krok poněkud nepochopitelný,“ konstatoval prezident asociace Pavel Staněk.

Podobně to vidí i šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). „V oblasti exekucí se neustále bavíme o tom, jak snižovat náklady na exekuce. Do toho přichází vzkaz, který říká: Ale já z toho chci víc na poplatku. Je to fér? Podle mě není,“ řekl Novinkám Benda.

Může to zdražit dlužníkům exekuci
Patrik Nacher (poslanec za ANO)

Ministerstvo spravedlnosti počítá s tím, že se soudní poplatky zdraží od července. Předloha ještě musí projít Sněmovnou a Senátem. Za zahájení sporu u soudu, ve kterém jde o méně než dvacet tisíc, se místo současné tisícovky budou platit dva tisíce korun.

U sporů do 40 milionů korun se dosud platí pět procent ze sporné částky, nově by k tomu měly přibýt 2000 korun navíc. Na čtyři tisíce korun vzroste poplatek za zahájení sporu, ve kterém nejsou předmětem peníze. V současné době takový návrh stojí dva tisíce. Stejně bude stát i návrh na náhradu nemajetkové újmy v penězích.

Za naprosto demotivační označil růst poplatků další ze členů ústavně-právního výboru Dominik Feri (TOP 09). „Věřitelům stoupnou náklady a jejich zvýšení přenesou na všechny ostatní,“ varoval Feri.

Nadšený není ani poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. „Samozřejmě v momentě, kdy se zvýší soudní poplatky, tak se může stát, že někteří věřitelé rezignují a nebudou nic vymáhat. Druhý případ bude, že když věřitel u soudu vyhraje, tak náklady budou dražší a spadnou na toho dlužníka. Může to dlužníkům exekuci ještě zdražit,“ sdělil Novinkám Nacher.

Podle předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka zvýšení poplatků zdražuje lidem přístup ke spravedlnosti a není přiměřené růstu cen. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by podle něj měla dohlédnout na to, aby za poplatky dostávali občané kvalitní soudnictví.

Chcete se soudit nebo rozvádět? Připravte si víc peněz. Vláda odklepla zdvojnásobení poplatků

Domácí

Novinky požádaly o reakci ministerstvo spravedlnosti, to se ke kritice zatím nevyjádřilo.

Exekuce jsou v Česku palčivým problémem. Podle statistik z roku 2018 mělo exekuci přes 820 tisíc lidí. Pomoci měla novela insolvenčního zákona, kterou Parlament schválil vloni v lednu. Předloha stanovila, že na možnost osobního bankrotu může dosáhnout víc lidí v dluhové pasti.

Jak vyřešit exekuce, nedávno řešil i premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s Piráty. Ve Sněmovně je totiž jak vládní, tak pirátská novela exekučního řádu. Obě počítají se slučováním exekucí. To znamená, že více exekucí jednoho dlužníka by měl nově na starosti jen jeden exekutor.

Reklama

Výběr článků

Načítám