Hlavní obsah

Eurokomisař bude do konce července

Právo, dan

Jednání vládní koalice o tom, kdo bude Česko reprezentovat v evropské komisi, se zase nikam neposunulo. Špičky vládních stran - ČSSD, ANO a KDU-ČSL - se ve středu pouze domluvily, že jméno najdou do konce července.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky nebyla diskuse jednoduchá, ale shodli se, že do začátku vládních prázdnin, které jsou prvních čtrnáct dní v srpnu, kandidáta najdou.

ČSSD stále trvá na tom, že by komisařem měl být bývalý ministr financí za ČSSD Pavel Mertlík a ANO trvá na europoslanci Pavlu Teličkovi. Podle Sobotky na jménech zatím obě strany trvají a nevidí důvod, proč zatím hledat nějakého třetího kandidáta. „Nemusíme nutně hledat nestranického  kandidáta, ale kompromis se hledá těžce,“ řekl Sobotka po jednání koaliční rady.

Roithová slíbila, že se vrátí domů

Původně měli svou kandidátku i lidovci, ale bývalá europoslankyně Zuzana Roithová  oznámila, že o post usilovat nechce, protože slíbila rodině, že se  po deseti letech v Evropském parlamentu vrátí domů. „Velmi ráda bych ale doporučila vaší vládě, aby se velmi vážně zabývala i jménem Petra Blížkovského,“ uvedla Roithová.

Blížkovský je vedoucím Ředitelství pro ekonomické a regionální záležitosti Generálního sekretariátu Rady EU.„Bez jakýchkoliv okolků by velmi dobře zastával tuto funkci,“ řekla Roithová. Blížkovský už jí prý potvrdil, že by funkci eurokomisaře přijal.

Koalice ve středu řešila i otázku jmenování nových lidí do dozorčích rad. Minulý týden totiž ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš obměnil výrazně dozorčí rad ČEZ a jiných státních podniků. Lidovcům se nelíbilo, že Babiš dal do rad pouze své lidi a na jejich zástupce zapomněl. Podle Sobotky se dohodli, že KDU-ČSL  navrhne svého nominanta do dozorčí rady ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám