Hlavní obsah

Epidemie chřipky už vypukla na jižní Moravě, v dalších krajích začíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákaza chřipkou nabírá na intenzitě. Epidemie už naplno zasáhla jižní Moravu a v dalších osmi krajích se pohybuje na hraně. V Jihomoravském kraji v minulém týdnu onemocnělo 2218 lidí na 100 tisíc obyvatel, přičemž za hranici považují hygienici stav, když z uvedeného počtu onemocní více než dva tisíce lidí.

Článek

Vedle jižní Moravy je nejhorší situace ve Středočeském, Plzeňském, Zlínském, Karlovarském, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Jihočeském a Olomouckém kraji.

Počet akutních respiračních infekcí včetně chřipky narostl v minulém týdnu o 20 procent, průměrně tak onemocnělo 1805 lidí na 100 tisíc obyvatel.V Olomouckém kraji byl nárůst nejvýraznější, zde se počet infekcí zvýšil o 41 procent.

Odborníci očekávají, že chřipka bude mít tentokrát o něco těžší průběh než loni. Způsobuje ji virus A(H3N2), který se několik let nešířil. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta ale nejde o nový virus a epidemiologové jeho návrat očekávali.

Očkování využilo sedm procent lidí

Proti chřipce bylo možné se ještě před vypuknutím epidemie očkovat, letos toho využilo na 700 tisíc občanů.

Vlastní chřipkové onemocnění u konkrétního nemocného trvá přibližně týden, v prvních tří až pěti dnech s vysokými horečkami. Horečky nastupují z plného zdraví, doprovází je celková únava, bolesti svalů a kloubů, objevit se může i suchý dráždivý kašel.

Hygienici doporučují vyhnout se pobytu v kolektivech a v případě onemocnění zůstat doma a léčit se. Pokud se stav nezlepší během dvou tří dnů, měli by nemocní navštívit lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Jak nedostat chřipku

Příchod chřipkové epidemie do České republiky potvrzují vedle hygieniků i praktičtí lékaři, kteří zaznamenávají nárůstů pacientů s akutními respiračními...

Výběr článků

Načítám