Hlavní obsah

Ekologičtí aktivisté pronikli do areálu koksovny Svoboda v Ostravě

Aktualizováno

Desítky účastníků klimakempu hnutí „Limity jsme my“ pronikly v sobotu ráno do areálu koksovny Svoboda v Ostravě-Přívoze. Chtějí tak upozornit na to, že koksovna podle nich dlouhodobě znečišťuje ovzduší a firma OKK Koksovny to přehlíží a bagatelizuje.

Ekologičtí aktivisté pronikli do areálu koksovny Svoboda v Ostravě.Video: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Za branou koksovny jsou desítky ekologických aktivistů. Mají na sobě bílé kombinézy, bubnovali a drželi transparenty s nápisy například „Za budoucnost bez uhlí“ či „Zdanit bohaté“.

V tiskové zprávě hnutí „Limity jsme my“ uvedlo, že kromě vchodu do areálu chtějí zablokovat nákladiště, odkud se koks odváží po železnici. Podle informací Práva se jedné skupině aktivistů vývoz koksu skutečně podařilo zablokovat.

Po jedenácté hodině aktivisté neuposlechli výzvy policie, aby opustili koksovnu a do areálu proto vešli policejní těžkooděnci. Policii se poté podařilo zajistit část aktivistů. Autobusem je odvezli na předání vysvětlení.

Aktivisté vypouštějí pneumatiky aut už i v Česku

AutoMoto

„Jsme tady, protože koksovnu považujeme za jeden z hlavních důvodů, proč se například lidé stěhují z kraje. Považujeme ji za přispěvatele ke klimatické krizi a zároveň je dokázáno, že ničí zdraví místních lidí emisemi benzo(a)pyrenu, který je karcinogenní. Je to vlastně objekt fosilní infrastruktury, vůči které se velmi ostře vymezujeme, a nechceme, aby tady byla. Chceme koksovnu zavřít a chceme, aby pracovní místa v koksovně byla nahrazena zelenými pracovními místy v nějaké ekologičtější, udržitelnější infrastruktuře,“ řekla novinářům mluvčí protestu Hedvika Stachovcová.

Mluvčí společnosti OKK Koksovny Jindřich Vaněk Právu řekl, že akce aktivistů je zcela zbytečná.

„Naše společnost se snaží se všemi otevřeně komunikovat, investujeme do ekologických opatření a chováme se obecně jako dobrý soused,“ reagoval Vaněk s tím, že nedávno si město Ostrava nechalo udělat rozptylovou studii, z níž vyplývá, že vliv koksovny na ostravské ovzduší je minimální.

„To dokazuje i žebříček největších znečišťovatelů v Moravskoslezském kraji, které zveřejňuje nezisková organizace Arnika. My nejsme na nejvyšších příčkách,“ zdůraznil Vaněk.

Podotkl, že vniknutí ekologických aktivistů do areálu koksovny je samozřejmě porušení zákona. „My se proti tomu budeme muset ohradit a situaci řešit nejen s naší ochrannou službou, ale i s policií,“ shrnul mluvčí koksovny.

OKK Koksovny jsou největším výrobcem slévárenského koksu v Evropě. Zaměstnávají okolo 500 lidí. Firma patří do holdingu MTX Group Petra Otavy. Firma vyrábí koks v koksovně Svoboda, v jejíchž čtyřech bateriích ho loni vyprodukovala 717,8 kilotuny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám