Hlavní obsah

V Praze se zbláznili. Lidé z Věřňovic se bouří proti gigafactory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřňovice

Pole připravené na jarní setbu, na kterém se pase stádo srnek a kolem velikých kaluží se pohybují štěbetající vodní ptáci. Zpěv ptáků je slyšet i kolem v rozkvétající přírodě, kterou rádi místní občané využívají k relaxačním procházkám. Vládne tu správná venkovská pohoda.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Zatím se lidé z Věřňovic koukají z domů na pole, na něm má ale vzniknout gigafactory

Článek

Tak to v sobotu vypadalo mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi na Karvinsku, kde by měla být zahraničním investorem postavena obří továrna na výrobu baterií do elektroaut za 200 miliard korun pro zhruba sedm tisíc zaměstnanců.

Nejen na zemědělské půdě v sousedství rodinných domů a zeleninové farmy, ale také v těsné blízkosti jedinečné ptačí oblasti Heřmanský stav a evropsky významné lokality Niva Olše - Věřňovice.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Na polích mezi Věřňovicemi a Dolní Lutyní se často pasou srnky

„Co mám říct, že se v Praze zbláznili? Byli se tady podívat? Postaví nám před domky baterkárnu? Nikdo se nechce z okna koukat na továrnu. Prý udělají nějakou zelenou stěnu mezi námi a továrnou. Co to bude, vysadí pár stromů?“ zlobil se jeden z obyvatel Věřňovic, který má dům s výhledem přímo na pole, kde má být gigafactory. Své jméno ale uvést nechtěl kvůli náladě v obci.

Umístění gigafactory na Karvinsku starosty šokovalo

Domácí

Vznikla petice proti gigafactory

Ani ostatním obyvatelům Věřňovic, které jsou částí Dolní Lutyně, a okolních obcí se plán státu změnit území na průmyslovou zónu nelíbí a podepisují petici, kterou spustila Lenka Černochová na www.petice.com. Do neděle ji podepsala skoro tisícovka lidí.

„Zásadně nesouhlasím se stavbou čehokoli v této unikátní přírodní lokalitě, která je nejen domovem mnoha chráněných živočichů, ale také poskytuje místním občanům prostor k potřebnému a zaslouženému aktivnímu odpočinku,“ zdůvodnila vznik petice Černochová.

Lidé v petici zmiňují i další argumenty proti obří továrně. Bojí se například toho, že budou výrobní haly zatopeny vodou a dojde k úniku nebezpečných látek. Pozemky jsou totiž v záplavové oblasti.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Rodinné domy jsou přímo u pole, kde má vzniknout gigafactory. Navíc v záplavové oblasti

Další upozorňují na výskyt bukáčka malého, slavíka modráčka, ledňáčka říčního, kuňky žlutobřiché či brouka páchníka hnědého. „Hnízdí zde i čejka chocholatá a další druhy bahňáků,“ píší v petici.

Vadí jim i další znečišťování místního ovzduší, které je jedním z nejhorších v Česku, likvidace orné půdy a rekreační zóny, zvýšení dopravy, ale i rapidní pokles cen jejich nemovitostí. „Naše domy v bezprostřední blízkosti továrny se vlastně stanou neprodejnými,“ zlobí se občané Věřňovic.

Už zde továrna měla být postavena

S případným vznikem průmyslové zóny v Dolní Lutyni se pojí problémy. Právě kvůli tomu, že se pozemky nachází v těsné blízkosti jedinečné ptačí oblasti, zde před zhruba 17 lety nepostavila svou továrnu korejská automobilka Hyundai. Vznikla nakonec v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pohled na pole a lesy, které mají ustoupit obří továrně

Tehdy se Moravskoslezský kraj, ministerstvo průmyslu a obchodu i agentura Czechinvest dokonce zavázaly, že v Dolní Lutyni průmyslová zóna nikdy nevznikne. Od té doby byly dělány kroky k tomu, aby zde byla zachována příroda.

Stát se dokonce začal zbavovat svých pozemků, měl by jich zde mít už jen kolem 60 procent. Ptačí oblast byla navíc vyhlášena jako součást chráněných území evropského významu Natura 2000, takže za devastaci místní přírody mohou hrozit i sankce z Evropské unie.

Gigafactory v Dolní Lutyni? Vláda schválila přípravu ploch pro zahraničního investora

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám