Hlavní obsah

Dva roky po tornádu: chybí zeleň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled vypadá většina míst, kudy se před dvěma lety prohnalo tornádo, útulně. Nové fasády, střechy i celé domy. Pak si ale člověk uvědomí, že něco chybí. Stín stromů. Rostou pomaleji, než rostly nové domy. Na mnoha místech už jsou vysázené nové stromy, v Hodoníně obnovili zničený les i aleje. Než ale vyrostou a nabídnou stín, potrvá to řadu let.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Velkomoravská ulice v Lužicích dva roky po tornádu

Článek

Oproti opraveným domkům je situace s opravami obecního majetku o poznání horší. Nejvíc to platí v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kde v pásu postupujícího tornáda byla většina obecních budov.

„Tornádo zasáhlo sedm z devíti budov. Něco jsme už opravili, stále je ale před námi oprava budovy druhého stupně základní školy, obecního úřadu a obřadní síně hřbitova. Když to sečtu, jedná se ještě o opravy za zhruba osmdesát milionů korun,“ uvedla starostka Moravské Nové Vsi Zuzana Jandáková (Prosperující Moravská).

Jsem tvrdohlavá, řekla žena, která po dvou letech otevírá restauraci zničenou tornádem

Domácí
Foto: Právo

Tak vypadala Velkomoravská ulice v Lužicích den po tornádu

Desítky milionů korun už do poničených budov investovali. „Těch zbývajících osmdesát milionů ale ani zdaleka nevyřeší vše, čeká nás ještě oprava druhotných škod, poničeného okolí budov, obnova povrchů, zeleně a další. To jsou investice zhruba za sto milionů korun,“ uvedla.

Při odvozu trosek těžká technika na mnoha místech poničila kanalizaci, vozovky a chodníky. „To vše jsou další úkoly, další peníze,“ dodala starostka.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na Moravskou Novou Ves 2,5 měsíce po tornádu a den po němVideo: Novinky

V Mikulčicích podle starosty Josefa Dvořáčka (ODS) mají za sebou polovinu prací. Kulturní dům má sice opravená okna, jeho fasáda ale vypadá, jako by tornádo zrovna odešlo. „Nejprve tam musíme vyřešit odvětrání, až pak se pustíme do fasády,“ řekl starosta.

„Zapomenout nejde“

Od tornáda uplynuly v sobotu dva roky. Obce výročí vnímají odlišně a řeší dilema, zda a jak si je připomínat. Mikulčice vzpomínat nechtěly, byť se tam nakonec konala akce Vaří celá dědina. To je ale podle starosty shoda náhod, daná možnostmi hostů.

„Zapomenout na to nejde, ale připomínat si tornádo nijak nechceme. Není proč, přineslo spoušť. Jediné, co si chceme nechat v paměti a připomínat, je obrovská vlna pomoci a solidarity, které se nám dostalo,“ řekl Dvořáček.

U Poličky zachytili tornádo. Letos už podruhé

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám