Hlavní obsah

Dva měsíce na výběrové řízení stačí, upozorňuje vnitro. Černochová ho nestihla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi odvoláním bývalého ředitele Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení (VOLAREZA) Milana Laubera a jmenováním nového ředitele Libora Tejnila uplynuly dva měsíce, přesto za tu dobu ministerstvo obrany nezvládlo provést výběrové řízení. Podle ministerstva vnitra přitom na to bylo času dost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Černochová 1. listopadu 2023 před jednáním vlády.

Článek

Obrana zároveň tvrdí, že výběrové řízení plánovala. „Po odvolání ředitele VLRZ Ing. Milana Laubera pověřila ministryně obrany řízením organizace ředitelku Vojenské zotavovny Bedřichov Ing. Michaelu Baraníkovou s tím, že bude následně v průběhu dalších měsíců vypsáno výběrové řízení,“ popsala Novinkám a Právu Simona Cigánková z tiskového odboru ministerstva obrany.

„Nicméně mimořádná ekonomická a personální situace v příspěvkové organizaci si vyžádala akutní řešení a bylo nutné její chod stabilizovat co nejdříve. Proto byl vybrán kandidát, který má zkušenosti jak z oblasti činnosti VLRZ, tak i z resortu obrany,“ dodala.

Proč nebylo za celé dva měsíce výběrové řízení na nového ředitele zahájeno, nebo co konkrétně bylo těmi náhlými problémy ve VOLAREZE, už obrana nevysvětlila.

Černochová jmenovala ředitele lázní bez výběrového řízení

Domácí

Laubera odvolala Černochová na konci září, Tejnila jmenovala na jeho místo bez výběrového řízení k 1. prosinci.

Ministerstvo vnitra přitom upozorňuje, že výběrové řízení obvykle trvá do dvou měsíců. Pokud by ho tedy ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyhlásila na konci září, když odvolala Laubera, neboť „nedodržoval vnitřní předpisy“, mohla jej do prosince stihnout.

„Standardní doba trvání výběrového řízení je zpravidla mezi 1 a 2 měsíci ode dne vyhlášení výběrového řízení, přičemž doba trvání výběrového řízení u služebního místa představeného se příliš neliší od doby trvání výběrového řízení na tzv. ‚řadová‘ služební místa,“ sdělila Novinkám a Právu Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Upozornila však, že pozice ředitele VOLAREZY není služebním místem, tudíž se na něj dle zákona výběrové řízení konat nemusí.

Tejnil požádá o prověrku

Tejnil byl dosud ředitelem Slatinných lázní Toušeň, které jsou součástí rehabilitační péče FN Bulovka. Kariéru však udělal už na ministerstvu obrany v minulosti. Působil u ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), v roce 2013 si ho tehdejší ministr Vlastimil Picek vybral jako svého ekonomického náměstka.

V této pozici se posléze zapletl do skandálu, který se týkal bývalého vojenského areálu na Břevnově. O jeho koupi měla zájem firma Limes Romanus, která tam chtěla postavit bytový dům, čelila však požadavku zaplatit úplatek 20 milionů korun za to, že ministerští úředníci projekt umožní.

Černochová po kritice odvolala šéfa vojenského podniku

Domácí

V září 2013 se Tejnil zúčastnil v pražském hotelu Savoy schůzky, na níž se projekt řešil a kterou monitorovala policie. Tu kontaktoval z Limes Romanus Vít Kraus. Účast Tejnila ho prý měla přesvědčit o konexích v resortu. Protikorupční policie v kauze stíhala šest lidí, nikdo z ministerstva obrany však ve věci nebyl obviněn. Policie nikdy nezjistila, komu měl úplatek směřovat.

Tejnil jakékoliv pochybení odmítl. „Nikdy jsem se nedopustil protiprávního jednání a ve zmíněné kauze jsem figuroval pouze jako svědek. Jako ekonomický náměstek ministra obrany jsem byl držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň tajné a nikdy mi Národním bezpečnostním úřadem nebyla tato prověrka odebrána. Pokud bych se něčeho dopustil, tak bych totiž o ni hned přišel,“ sdělil Právu.

„NBÚ mou minulost navíc nyní prověří znovu, protože budu o prověrku, po mém nedávném jmenování ředitelem Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení, žádat znovu,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám