Hlavní obsah

Černochová po kritice odvolala šéfa vojenského podniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Vojenského opravárenského podniku (VOP CZ) Marek Špok končí. Odvolala ho ministryně obrany Jana Černochová (ODS) kvůli tomu, že nedokázal vyřešit špatné hospodaření a dlouhodobou nespokojenost zaměstnanců s tím, jak podnik vede.

Foto: Oldřich Danda, Novinky

Ministryně obrany Jana Černochová přijela do vojenského podniku VOP CZ v Šenově u Nového Jičína. Během návštěvy odvolala ředitele podniku Marka Špoka (u dveří v modrém saku a bílé košili).

Článek

„Podnik má dlouhodobé problémy, které se bohužel panu řediteli Špokovi nedařilo řešit tak rychle, jak bychom potřebovali, i když zde udělal obrovské množství práce,“ řekla ministryně, která v pátek přijela do Šenova u Nového Jičína, kde podnik sídlí, na pracovní návštěvu.

Podle ministryně potřebuje podnik postavit na nohy, protože je na tom ekonomicky špatně. „Podnik není v jednoduché hospodářské situaci a je potřeba, aby do jeho čela přišel někdo s novými nápady,“ dodala Černochová. Nového ředitele chce najít co nejrychleji. Řízením podniku bude dočasně pověřen technický ředitel Martin Šturala.

VOP CZ, který opravuje vojenskou techniku pro armádu, má hrát klíčovou roli při výrobě a servisu nových obrněnců CV-90, které obrana pořizuje od švédského výrobce BAE za 70 miliard korun.

Šéf VOP si posypal hlavu popelem

Domácí

Špok čelil dlouhodobě kritice zaměstnanců a odborů. Před měsícem se musel ze svých kroků zodpovídat před poslanci branného výboru, kdy přiznal, že udělal při řízení podniku řadu chyb, ale že s pomocí odborů je už začal napravovat.

Na problémy ve státním podniku na začátku října upozornily Novinky. Vztahy mezi zaměstnanci a ředitelem se vyhrotily poté, co navrhl vylepšit špatnou ekonomickou situaci státního podniku tím, že sníží zaměstnancům mzdy. S tím ale narazil u odborů i na ministerstvu obrany, pod které státní podnik spadá.

Poté, co se situace v podniku stala neúnosnou, poslala ministryně do Šenova kontrolu. Poslance ujistila, že ve VOP CZ se dělníkům sahat na platy nebude, a také, že ministerstvo podnik nechce privatizovat. „Nedojde k žádnému snižování platů zaměstnanců, protože nechceme, aby podnik opustili klíčoví zaměstnanci,“ řekla ministryně.

Státní podnik se dlouhodobě potýká se špatnými hospodářskými výsledky. Podle informací Novinek státní podnik letos v říjnu hospodařil se ztrátou okolo 30 milionů korun. Loni skončilo hospodaření VOP CZ po letech čistým ziskem, který činil 468 tisíc korun, předloni byl ve ztrátě 59,3 milionu korun.

Státní vojenský podnik: vzpoura

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám