Hlavní obsah

Černochová jmenovala ředitele lázní bez výběrového řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jmenovala k 1. prosinci ředitelem Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení (VOLAREZA) Libora Tejnila. Učinila tak bez výběrového řízení, údajně proto, že věc spěchala.

Foto: Profimedia.cz

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

O bývalého náměstka ministerstva se před deseti lety zajímali policisté, protože se účastnil schůzky, na které se řešil prodej pozemků, za který prostředníci žádali úplatky.

„Libor Tejnil byl na pozici nového ředitele Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení (VOLAREZA) jmenován v souvislosti s potřebou rychlého řešení situace v této příspěvkové organizaci. Vybrán byl na základě jeho zkušeností jak z resortu ministerstva obrany, tak i z oblasti, kterou se VOLAREZA zabývá, jde o zkušeného ředitele lázeňského zařízení. Výběrové řízení proto vypsáno nebylo,“ sdělil Novinkám tiskový odbor obrany.

Koncem září Černochová z pozice ředitele VOLAREZA odvolala Milana Laubnera. A to údajně proto, že „nedodržoval vnitřní předpisy“.

Černochová po kritice odvolala šéfa vojenského podniku

Domácí

Vojenská lázeňská a rekreační zařízení jsou příspěvkovou organizací ministerstva obrany. Spravuje rekreační objekty v Karlových Varech, Bedřichově, Františkových Lázních, Jeseníku, na Vranově či Měříně. Kromě ubytování nabízí i stravovací služby a catering.

Na pozici ředitele se v minulosti zcela běžně výběrová řízení vypisovala. Podle ministerstva vnitra se mají zpravidla konat na obsazení všech volných služebních míst.

Policie nezjistila, pro koho úplatek byl

Tejnil byl dosud ředitelem Slatinných lázní Toušeň, které jsou součástí rehabilitační péče FN Bulovka.

V roce 2013 si ho tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek vybral jako svého ekonomického náměstka. Právě v této pozici se zapletl do skandálu, který se týkal bývalého vojenského areálu na Břevnově.

O jeho koupi měla totiž zájem firma Limes Romanus, která tam chtěla postavit bytový dům. Čelila však požadavku zaplatit úplatek 20 milionů korun za to, že ministerští úředníci projekt umožní. Úplatek měl zabránit 50milionové pokutě, která by jinak hrozila. Objekt v hodnotě téměř sto milionů korun dostal totiž předtím Nadační fond Vincentinum, který jej měl zrekonstruovat a provozovat v něm charitu.

V září 2013 se v pražském hotelu Savoy sešlo kvůli tomu několik lidí včetně Tejnila coby tehdejšího náměstka ministra obrany. On poté schůzku vysvětloval jako jedno z řady běžných setkání, kde ho lidé seznamují s problémy. Toto jednání však tajně monitorovala policie, na kterou se obrátil podnikatel ze společnosti Limes Romanus Vít Kraus.

Tejnilova účast ho prý měla přesvědčit o skutečných konexích na resortu. „Bavili jsme se tam o možnostech a on potvrdil, že ty možnosti jsou,“ řekl tehdy Kraus Reportérům ČT.

Protikorupční policie v kauze stíhala šest lidí, soud nakonec odsoudil v roce 2017 podmínkou tři, a to od osmi měsíců do tří let. O rok později byl lobbista Jaroslav Breník odsouzen pravomocně k 6,5 roku. Nikdo z ministerstva obrany ve věci nebyl obviněn, policie nikdy nezjistila, komu měl úplatek směřovat.

Černochová: Už nemáme moc vojenského materiálu, který bychom mohli poslat Ukrajině

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám