Hlavní obsah

Duka zatáhl židy do svého boje za tradiční manželství. Ozval se pobouřený rabín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhořčení a odpor vyvolaly výroky kardinála Dominika Duky, které v úterý zveřejnil na svém facebookovém profilu. Duka v něm srovnal snahy o uzákonění manželství pro všechny s válkou na Ukrajině a tvrdil, že křesťané i židé „čelí tlaku jako za nacismu“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka na archivním snímku

Článek

„Židé i křesťané jsou vystavováni znovu, jak za nacismu, jak za komunismu, úplnému tlaku. Musíme si uvědomit, že ten, kdo je nejohroženější, není ukrajinský voják, ale na světě je ohrožováno dítě. A dítě bez rodičů nemůže být, ale také nemůže žít,“ uvedl Duka na záznamu ze slavnostní inaugurace a posvěcení kaple střední a východní Evropy v Koclířově, které se uskutečnilo koncem srpna.

„Ano, válka na Ukrajině je hrozná, ale válka na Západě je stejně hrozná,“ uvedl mimo jiné Duka.

Duka si byl zjevně vědom kontroverze, kterou jeho výrok vyvolá, a poznamenal, že „se dostane do tisku“.

Masivní překrucování faktů, zlobí se rabín

Jeho slova však pobouřila i zástupce židovské komunity. Rabín David Maxa v reakci na Dukův příspěvek zveřejnil otevřený dopis, v němž ho upozornil na to, že židé nekomentují katolické záležitosti, proto nechápe, proč katolický hodnostář hodnotí situaci na židovské straně.

Maxa dále konstatoval, že se kardinál svým tvrzením, které implikuje, že Židé byli v dobách nacismu a komunismu perzekuování kvůli obhajobě manželství pro všechny, dopouští „masivního překrucování faktů“.

Za nepřijatelné pak označil Dukou naznačené srovnávání stejnopohlavních párů vychovávajících děti s ruskými agresory, kteří zabíjejí civilisty na Ukrajině.

Svazky osob stejného pohlaví podle rabína instituci rodiny neohrožují, a ačkoliv si o nich každý může myslet cokoliv, neměl by dopustit, „aby ho jeho názory dovedly až k přímému či nepřímému podněcování nenávisti proti menšině“, což se podle Maxy kardinálu Dukovi stalo. Vyzval jej proto, aby v případě, že byl výrok míněn jinak, uvedl věci na pravou míru.

Maxa, který je reformním rabínem v Praze, Liberci a Děčíně, kardinálovi v závěru dopisu sdělil, že jakkoliv si jej vážil za jeho postoje za komunistického režimu, těmi současnými je zklamán a rozhořčen.

Debata o uzákonění manželství pro všechny probíhá opakovaně i na půdě parlamentu. Norma je momentálně ve Sněmovně, stejně jako protinávrh, aby manželství bylo označeno výlučně za svazek muže a ženy. Stejnopohlavní páry mohou v ČR doposud uzavírat pouze registrované partnerství.

Firmy žádají Fialu, aby podpořil uzákonění manželství pro všechny

Domácí

Reklama

Související články

Poslanci podpořili manželství pro všechny

Až na čtvrtý pokus se podařilo ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně dokončit první čtení novely občanského zákoníku, která řeší manželství pro všechny. Poslanci...

Výběr článků

Načítám