Hlavní obsah

Kryl papež Benedikt XVI. sexuální zneužívání? Na světlo vyjdou podrobnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

V polovině ledna by měla německá advokátní kancelář Westpfahl Spilker Wastl zveřejnit zprávu o sexuálním zneužívání duchovním v Arcidiecézi mnichovsko-freisinské. Kauza je ostře mediálně sledovaná, především proto, že tři z nejvýše postavených představitelů jsou stále naživu: kardinálové Friedrich Weter a Reinhard Marx a emeritní papež Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger.

Foto: Profimedia.cz

Ratzinger působil v Arcidiecézi mnichovsko-freisinské v letech 1977 až 1981.

Článek

Dva roky pátrali právníci v archivech zahrnujících období od roku 1945 do roku 2019. Zaměřovali se na to, kdo a kdy věděl o sexuálním zneužívání dětí v diecézi a jaká opatření (pokud vůbec) proti takovému chování přijal. O tom, že by se veřejnost měla zhruba v polovině ledna letošního roku dozvědět více, informovala německá katolická agentura KNA.

V letech 1977 až 1981 působil Ratzinger ve zmíněné diecézi jako tamní arcibiskup. Vzhledem k tomu, že se po zhruba pětadvaceti letech stal hlavou katolické církve, právě toto období bude veřejnost zajímat nejvíce.

Děkuji, vzkázal papež médiím za odhalování pedofilů v církvi

Evropa

Případ se týká aktivit jednoho z duchovních, který byl už tehdy obviněn z nemalého počtu trestných činů.

Peter H. přijel do Bavorska z diecéze Essen v roce 1980, tedy v době šéfování budoucího papeže Ratzingera, aby absolvoval léčení kvůli tomu, že se jako kaplan dopustil sexuálního zneužívání. Zanedlouho však byl přeřazen k poskytování pastorační péče, kde se opět dopustil trestného činu.

Aktuálně se ví o 29 obětech z Mnichova a Essenu. Skutečný rozsah kaplanova predátorského počínání může být mnohem větší.

Papež Benedikt XVI. by mohl být usvědčen

I poté, co byl Peter H. v roce 1986 podmínečně odsouzen, jeho církevní nadřízení mu opět přidělili na starost jednu z farností. Z pastorační péče byl později opět vyřazen a v současné době pobývá v Essenu, kde se na jeho práci vztahují omezení. Soudní spor v tomto případu se chýlí ke konci.

Zdrcující závěry vyšetřující komise: ve francouzské církvi za 70 let zneužili 216 tisíc dětí

Evropa

Za skutečnost, že Peter H. pracoval pod vedením Ratzingera, převzal v roce 2010 zodpovědnost Gerhard Gruber, který v inkriminované době zastával funkci generálního vikáře. Papež Benedikt XVI. tak byl v očích veřejnosti zproštěn viny.

Gruberovo přiznání ovšem provázejí pochybnosti. Jednomu ze svých blízkých přátel se svěřil, že byl k podpisu prohlášení donucen církví.

Německý kardinál nabídl papeži rezignaci na post arcibiskupa kvůli zneužívání dětí

Evropa

Na začátku loňského léta se pokusil kvůli případu Petera H. převzít zodpovědnost kardinál Reinhard Marx, současný arcibiskup Mnichova. Uvedl, že cítí spoluvinu za jednání svých předchůdců. Aktuální hlava katolické církve, papež František, však jeho rezignaci odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám