Hlavní obsah

Důchody od příštího roku vzrostou o 300 korun, podepsal Zeman

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman podepsal v neděli osm zákonů. Souhlasil mimo jiné s navýšením důchodů o 300 korun od příštího roku nad rámec zákonné valorizace. Na základě současných odhadů by penze měly stoupnout o 797 korun. Průměrná penze by tak v lednu podle předpokladů měla činit 16 275 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident stvrdil kromě toho i zákon, díky kterému budou moci obce, lidé i Zlínský kraj získat jako odškodnění za výbuchy ve Vrběticích celkem až 700 milionů korun.

Senátoři odklepli odškodnění za výbuchy ve Vrběticích

Domácí

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což na jaře vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Delší otcovská dovolená 

Zeman podepsal dále novelu z dílny ODS, jež počítá s tím, že chudším lidem bude hrozit odebrání části dávek v hmotné nouzi, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky.

Pirátská senátorka brojí proti novele umožňující krátit dávky nepřizpůsobivým

Domácí

Souhlasil i s návrhem z pera ČSSD, díky němuž se otcovská dovolená prodlouží z jednoho na dva týdny.

Dále prezident stvrdil zákon, podle kterého postiženým lidem v pobytových sociálních službách vzrostou příspěvky na péči. Srovnají se tak s dotacemi pro lidi, kteří žijí doma.

Podpořil i zákon, který nastavuje pravidla a nástroje pro bezpečné sdílení údajů mezi registry zdravotníků, pacientů a poskytovatelů.

Souhlasil i s novelou, která upravuje pravidla provozu dětských skupin. Zařízení se budou muset jmenovat dětská skupina. Jejich financování bude vycházet z normativu pro soukromé mateřské školy.

Na děti do tří let by pak stát v současnosti dával asi 9600 korun měsíčně a na starší děti zhruba 5600 korun měsíčně. Úhrada rodičů na dítě do tří let bude činit nejvýše 4000 korun měsíčně, předloha předpokládá pravidelnou valorizaci. Hranice platby na starší dítě určená nebude.

Dětské skupiny zůstanou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám