Hlavní obsah

Dráhy ruší kvůli zablokovanému koridoru desítky vlaků

• Aktualizováno

Kvůli vykolejení lokomotivy a dvojice cisteren s benzenem bude hlavní železniční koridor u Poříčan na Kolínsku neprůjezdný do středy. Kvůli jedinému chybnému projetí návěstidla se zásadním způsobem omezil provoz na české železnici a jen České dráhy zrušily desítky spojů všech kategorií. Spoje všech dopravců mají značná zpoždění. S obnovou provozu se začne v noci.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hasiči přečerpávají toxický benzen z cisteren havarovaného nákladního vlaku na železničním koridoru u Poříčan.

Článek

Rychlíky z koridoru na východ jsou přesměrovány na trať přes Nymburk. Ta však již několik let prochází modernizací a na části úseku u Prahy je možná jízda pouze omezenou rychlostí po jedné traťové koleji, což s sebou i za běžného provozu přináší každodenní zpoždění.

V okamžiku, kdy přibyly na trati ještě rychlíky z koridoru, nastaly problémy, protože tolik vlaků po této trati neprojede. České dráhy odřekly šest desítek spojů, další desítky jsou vedeny zmiňovaným odklonem. Místo části osobních vlaků jezdí autobusy.

„Opatření je kvůli snížené kapacitě odklonové trati z důvodu plánované výluky. Cestující mohou v odřeknutých úsecích použít jiné vlaky dálkové dopravy,“ uvedly České dráhy.

Vlaky už na výjezdu z hlavního města mají zpoždění až hodinu. Ty, co do metropole míří, ještě více.

Foto: Novinky

Část odkloněných spojů Českých drah.

Regionální spoje, na nichž jsou závislé tisíce lidí dojíždějící do hlavního města do práce a do škol, byly upozaděny, případně bez náhrady zrušeny. Vlaky, jež se na trať vydaly, nabírají zpoždění.

Trať přes Nymburk a Lysou nad Labem je tak přetížená, že místo některých vlaků byly v úterý odpoledne nasazeny autobusy. Toto opatření potrvá až do čtvrtečního rána.

Obnova provozu již v noci

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý uvedl, že po jedné koleji by mohl být provoz obnoven v noci na středu, plně pak během dne.

Kvůli přečerpávání benzenu z cisteren evakuují hasiči část Poříčan

Domácí

Zatímco 14 nepoškozených cisteren bylo v noci z pondělí na úterý odtaženo, ze dvou vykolejených vagonů musí hasiči přečerpat benzen. Teprve poté bude možné je odtáhnout pryč a odstranit i překážející lokomotivu.

Doprava by se mohla začít stabilizovat během středečního dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám