Hlavní obsah

Kvůli přečerpávání benzenu z cisteren evakuují hasiči část Poříčan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hasiči kvůli přečerpávání benzenu z vykolejeného vlaku v úterý preventivně evakuují obyvatele z okolí tratě v Poříčanech, uvedl Radiožurnál. Provoz na koridoru je mezi Kolínem a Prahou zastaven a obnoven bude nejdříve zítra dopoledne. Působí to velké dopravní komplikace.

Video: Aktu.cz

 
Článek

Nákladní vlak vjel zřejmě na slepou kolej a srazil se se zarážedlem, uvedla Česká televize. Vykolejila lokomotiva a dvě cisterny. Vlak převážel nebezpečnou kapalinu benzen. Hasiči preventivně evakuovali domy z okolí, kdyby došlo k úniku látky.

Dopoledne Správa železnic oznámila, že hasiči začali s pomocí dusíku vháněného do nádrží přečerpávat benzen z převrácených vagonů.

Již dříve bylo z havarovaného vlaku bylo odpojeno a převezeno 14 nepoškozených cisteren. Po odčerpání benzenu bude vyproštěna vykolejená lokomotiva i vagony.

Omezení v dopravě mělo původně skončit v noci na úterý, následně ho Správa železnic prodloužila do úterý a podle posledních informací by měl být provoz obnoven ve středu v 10 hodin dopoledne.

Foto: železnic Správa, ČTK

Vykolejené cisterny v Poříčanech

Provoz na železničním koridoru je od pondělního odpoledne zastaven, rychlíky jezdí odklonem přes Nymburk, kde je ovšem kvůli velké modernizaci trati provoz dlouhodobě sveden na jednu kolej. Vlaky tam nabírají zpoždění i více než hodinu.

Benzen je hořlavá toxická kapalina využívaná nejčastěji jako rozpouštědlo. Používá se při výrobě barviv, léčiv či kosmetických přípravků. V malém množství se přidává do benzínu. Jde o karcinogenní látku.

Je navíc omezen i provoz osobních vlaků, které v ranní špičce směřují do Prahy. Na trati mezi Kolínem a Prahou jsou nahrazeny autobusy.

Nákladní vlak s benzenem projel na Kolínsku návěstidlo a vykolejil

Krimi

Nákladní vlak v pondělí odpoledne projel v Poříčanech návěstidlo Stůj, potvrdila Drážní inspekce. Následně vykolejil. Dva lidé se zranili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám