Hlavní obsah

Drahošův tým vede člověk, který figuroval ve firmě zapletené do kauzy Rath

Prezidentskou kampaň akademika Jiřího Drahoše vede muž spojovaný se společností ML Compet stíhanou kvůli kauze Rath. Jakub Kleindienst působil ve vedení firmy a odešel z ní krátce poté, co tam propukl korupční skandál. Nyní vede Drahošův předvolební tým, a dokonce je na jeho jméno registrovaný i kandidátův web. Akademik přiznal, že o historii svého předvolebního manažera něco věděl. Kleindienst se proti svému spojování s kauzou Rath vymezil.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

Článek

O případu informoval v pondělí Český rozhlas.

Kleindienst byl v dozorčí radě ML Compet, která se podle policie zásadně podílela na korupci ve Středočeském kraji. Firma údajně pro vedení kraje organizovala soutěže o veřejné zakázky tak, aby vyhrávaly předem vybrané společnosti.

„Vítězové” pak Rathovi a tehdejší ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové (v současnosti Kottové) i jejímu příteli Petru Kottovi měli podle prvoinstančního rozsudku platit deset procent z cen zakázek.

Kleindienst přitom byl v dozorčí radě firmy mezi lety 2011 a 2012. Vymazán byl až pět měsíců po zadržení Ratha se sedmi milióny korun v krabici od vína.

Kleindienst tvrdí, že o ničem nevěděl

ML Compet je stíhána od roku 2014. Ačkoli se prý chtěla dostat do likvidace, tak soud jí to nepovolil. V případě jejího zániku by se totiž výrazně ztížilo vymáhání škody.

Kleindienst přitom nebyl ani u výslechu a popírá, že by o nezákonném dění ve firmě věděl. „Kdybych něco takového zpozoroval, tak bych to nahlásil. Vůbec se mě to netýkalo. V té firmě jsem vůbec nepůsobil, myslel jsem si, že tu firmu koupím, ale na to nedošlo,” řekl rozhlasu.

Drahoš přiznal, že o aktivitách Kleindiensta něco věděl. „Je to řada tvrzení, která se musí ověřit. Nechci to komentovat takhle ze vzduchu. O některých z nich vím, ale nepovažuji to za podstatné,” reagoval na tvrzení Drahoš.

Drahoš: Jsem seriózní člověk, který věci potřebuje prověřit

Uvedl, že svého volebního manažera zná několik let, konkrétně od roku 2014, kdy působil jako poradce na ministerstvu kultury. Jako šéf předvolební kampaně mu byl prý doporučen.

Přesto má Kleindienst jeho důvěru. „Zatím nevidím důvod, proč by ji mít neměl. Nechci to komentovat v žádném spěchu. Jsem seriózní člověk, který věci potřebuje prověřit,” dodal Drahoš.

Sám Kleindienst uvedl, že Drahoš o něm ví všechno. „Byl bych úplný blázen, abych se jinak uvolil, že s ním vstoupím do takhle zásadního projektu. Nemá to žádnou trestněprávní rovinu ani jsem se k tomu nepřiblížil,” uvedl Kleindienst.

Drahoš oznámil svoji kandidaturu minulý týden, uvedl, že nestojí o podporu politických stran, a proto se svým týmem nasbírá 50 tisíc podpisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám