Hlavní obsah

Drahoš v kampani vyčerpal limit 50 miliónů, Zeman o půlku méně

Novinky, Renáta Bohuslavová

Kandidáti na prezidenta Jiří Drahoš i Miloš Zeman ve finiši kampaně utratili milióny korun. Zatímco Zeman použil více než pět miliónů především na billboardy a inzerci, Drahoš dal až 14 miliónů do kontaktní kampaně v krajích a celkově tak vyčerpal 50miliónový limit. Zeman celkově utratil kolem 22 miliónů. Informace museli oba zveřejnit do pondělní půlnoci.

Jiří Drahoš o financování závěrečné fáze kampaněVideo: Novinky

 
Článek

Zatímco současná hlava státu využívala peníze od svých podporovatelů, které se vykazují jako bezúplatná plnění, a v prvním kole tak podle dostupných informací Zeman utratil kolem 17 miliónů korun a ve druhém něco přes pět miliónů korun, tak Jiří Drahoš sázel především na dary od velkých podnikatelů i drobných dárců. [celá zpráva]

Ti mu na účet před prvním kolem poslali kolem 34 miliónů korun a během uplynulého týdne mu tam přibylo dalších 12 miliónů. [celá zpráva]

Miloš Zeman na účtě vybral kolem 4,5 miliónů korun, nejedená se však z velké části o příspěvky od podporovatelů, ale naopak o setinové částky doprovozené komentáři Zemanových odpůrců s tím, že už ho za prezidenta nechtějí. [celá zpráva]

Společně s podporou dobrovolníků utratil Jiří Drahoš v prvním kole zhruba 36 miliónů korun a ve druhém kole téměř na korunu přesně 14 miliónů, a vyčerpal tak maximální možnou částku 50 miliónů.

Nikdy jsem podporovatelům za peníze nic neslíbil a oni dobře vědí, že by ode mě žádný takový slib nedostali
Jiří Drahoš

Zatímco tým Miloše Zemana vložil peníze především do billboardů a inzerce, Drahoš naopak do kontaktní kampaně po republice. [celá zpráva]

„Určitě maximum nepřekročíme, ale jestli tam budeme schopni vložit celou částku, to nevím,” řekl ještě v průběhu minulého týdne Novinkám Jiří Drahoš.

Drahoš: Podporovatelům jsem nic neslíbil

Kvůli podpoře vlivných podnikatelů se stává Jiří Drahoše terčem kritiky a spekulací o tom, že jim bude po volbách zavázán.

„Každý si může přečíst prohlášení těch velkých podporovatelů, kde oni sami důrazně odmítají, že by po mně cokoliv chtěli. Nikdy jsem jim nic neslíbil a oni dobře vědí, že by ode mě žádný takový slib nedostali, řekl Novinkám Drahoš a dodal, že má přehled v tom, od koho peníze přicházejí.

Za poslední týden mu částkami vyššími než 50 tisíc korun přispělo více než 43 přispěvatelů. Mezi nimi například půl miliónem přispěla brněnská společnost Aveko Servomotory, firma Y Soft Corporation nebo Lázně Luhačovice a Jáchymov, které vlastní miliardář Martin Burda.

Rovný milión korun Drahošovi na kampaň poslal podnikatel a mecenáš Václav Dejčmar, dále také nadace Blížksobě i manželé Horákovi, kteří vlastní nakladatelství Albatros Media.

Peníze se schází i od jeho veřejných podporovatelů. 100 tisíc poslala bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová, přispěla i europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Vedení lidovců také Jiřího Drahoše již v listopadu oficiálně podpořilo, strana jako taková však žádné peníze neposlala a Jiří Drahoš sám několikrát řekl, že by ani peníze od žádného politického uskupení nepřijal.

Mynářův spolek dal přes 12 miliónů

Největšími přispěvateli Miloše Zemana byla společnost Euro - Agency, Strana práv občanů a spolek Přátel Miloše Zemana, který celkově do kampaně vložil přes 12 miliónů korun a jehož jednatel je hradní kancléř bez prověrky Vratislav Mynář. Miloš Zeman totiž několikrát řekl, že kampaň nepovede, ale svým podporovatelům v tom bránit nebude.

Nicméně jen v posledním týdnu v rámci své oficiální „nekampaně” republiku zaplavily billboardy s jeho fotkou z minulé kampaně, rozhodl se zúčastnit čtyř televizních debat a objevil se i jeho předvolební spot. [celá zpráva]

Podrobnosti o financování musí oba do 90 dní od zveřejnění výsledků voleb doložit a bude je zkoumat Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí. Dary a nevyčerpané prostředky, které na transparentních účtech zbydou, musí oba věnovat na dobročinné účely.

Anketa

Hrozí podle vás, že prezidentští kandidáti budou po volbách zavázáni svým finančním podporovatelům?
Ano
84,4 %
Ne
12,8 %
Nevím
2,8 %
Celkem hlasovalo 4454 čtenářů.

Reklama

Související články

Drahoš vs. Zeman, v čem se liší a shodují

Ve druhém kole prezidentských voleb se proti sobě postaví bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a stávající prezident Miloš Zeman. Právo porovnalo jejich...

Výběr článků

Načítám