Hlavní obsah

Zeman začal vést kampaň, má i předvolební klip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České televizi se v pondělí opět objevily klipy kandidátů před druhým kolem prezidentských voleb. Zatímco s klipem Jiřího Drahoše se již diváci mohli seznámit před prvním kolem, stávající prezident Miloš Zeman, který zprvu odmítal vést kampaň, nakonec svůj názorový obrat po prvním kole završil tím, že nasadil i propagační video.

Volební spot Miloše ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

Zeman se loni při oznámení své kandidatury zavázal, že předvolební kampaň za své znovuzvolení nepovede a ani se nezúčastní předvolebních debat.

Před prvním kolem Zeman volební spot nedodal. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček to zdůvodňoval tím, že Zeman nevede kampaň a dodání klipu by představovalo „osobní předvolební kampaň”.

Druhé kolo má „jiné parametry”

V pondělí Ovčáček na dotaz ohledně důvodů změny rozhodnutí sdělil, že „druhé kolo má zcela jiné parametry než první”. Čas vymezený pro propagaci Zemana v České televizi před prvním kolem vyplňovala jeho stará fotografie, pohled na zasněžený Pražský hrad a nápis Zeman znovu 2018. Obraz doprovázela fanfára z Libuše.

Hlasujte v naší facebookové anketě.

Nyní video tvoří sestříhané archivní záběry ze Zemanova výkonu prezidentské funkce, například z jeho setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, účasti na česko-čínském investičním fóru, z charitativního plesu na Pražském hradě nebo z oslav vítězství při minulé volbě prezidenta.

Komentář vykresluje Zemana jako zkušeného profesionála, diváků se sugestivně ptá, zda by například v letadle chtěli raději zkušeného pilota, nebo někoho, kdo jednou hrál letecký simulátor. „Žijeme v době, ve které není čas na chyby. Smutné příklady z různých koutů Evropy varují. Zvolte prezidenta, který neuhne ani o krok,” končí video, které podobně jako Zemanova billboardová kampaň sází na burcování před hrozbou migrantů, tentokrát explicitně „muslimských”.

Obstál jsem, připomíná Drahoš své působení v AV

Drahoš přesvědčuje voliče videem, které obsahuje záběry z jeho setkávání s voliči, z jeho vystoupení na veřejnosti nebo třeba jeho běhu v lese. Voličům říká, že možná právě zvažují, koho chtějí za svého prezidenta.

Jiří Drahoš - volební spotVideo: Jiří Drahoš

„Rozhodnete se pro to, co už znáte, nebo raději pro něco nového?” ptá se jich. Dodává, že by si přál žít v bezpečném státě, který garantuje svobodu názorů a pro občana méně papírování a více času na rodinu. „V zemi která má sebevědomou zahraniční politiku,” říká Drahoš. Zároveň podotýká, že se opírá o své svědomí a vizi společnosti, ve které převáží slušnost, pracovitost a vzdělanost.

Připomíná své osmileté působení v čele Akademie věd ČR, během kterého se „střetl s řadou politiků”. „A obstál jsem,” dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám