Hlavní obsah

Doufám, že restituce církvi pomohou, prohlásil Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus doufá, že schválení restitucí ve vládě církvi pomůže. Dal zároveň najevo, že ho znechutil humbuk, který se vzedmul kolem tohoto tématu v uplynulých dnech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"V posledních dnech a hodinách na toto téma bylo naneseno tolik mediálního a politického balastu, že jakákoli racionální podstata této věci vymizela. Takže já nemám žádnou jednoduchou větu, kterou bych na něco takového mohl reagovat. Já bych přál, aby to církvi pomohlo," uvedl prezident.

Věci veřejné od pondělí řešily, jak ven ze šlamastiky, kdy odmítaly naplnit koaliční smlouvu v podobě restitucí, a čelily tak pádu vlády, zároveň však nechtěly odejít ze sporu jako poražení.

Na pondělním jednání jim premiér Petr Nečas (ODS) sdělil, že vyhodí každého ministra, který ve středu restituce nepodpoří. To by podle všeho znamenalo rozpad koalice a pád vlády.

Celodenní úterní tanečky představitelů VV žádné výsledky nepřinesly. V užším vedení se hlasovalo o tom, zda „ustoupit ultimátu ze strany Nečase a Miroslava Kalouska“, ale hlasování skončilo nerozhodně - 5:5. Navečer pak špičky VV jednaly s kardinálem Dominikem Dukou i s předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem, což žádné ovoce nepřineslo.

Nakonec se vedení rozhodlo oslovit poslanecký klub, který ministrům dal „jasný mandát“ hlasovat pro církevní restituce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám