Hlavní obsah

Dostane se prvňáček do školy? Může rozhodnout los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O přijetí dítěte do první třídy na některých školách musí rozhodnout los. Takové případy hlásí podle zjištění Práva třeba v Plzni, v podobné nejistotě žijí i rodiče v Liberci.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Stalo se to také na dvou školách v Mladé Boleslavi. Největší převis poptávky nad volnými místy byl na Základní škole Pastelka a ve škole v příměstské části Debř.

„V Debři je jen malá škola, kam berou vždy jen jednu třídu. Pastelka otvírá dvě nové třídy, berou tedy 50 dětí, ale přihlásilo se jich sem 93. Z toho bylo 80 spádových, takže mezi nimi se muselo losovat,“ potvrdila Právu mluvčí mladoboleslavské radnice Šárka Charousková.

O místa na škole Pastelka je přitom velký zájem každoročně. Speciální sportovní třídy tady mají klub basketbalistek a také fotbalový klub. Pro malé hráče je výhodné sem chodit, protože mají snadno dostupná všechna sportoviště. Rodiče dětí, které se nedostaly do těchto dvou škol, si však nemusí zoufat, prvňáčci jsou přijati do jiných mladoboleslavských škol. Volno tradičně mají třeba na velké 8. základní škole, kde je míst dostatek.

Přehnaně těžké přijímačky, stěžují si žáci

Domácí

„Všechny děti umístíme, celková kapacita škol je dostatečná, navíc bylo poměrně dost odkladů,“ upozornila Charousková.

Ze 719 dětí, které přišly letos k zápisu, dostalo podle ní 75 dětí odklad. „Hodně dětí v posledních letech nastupuje do škol s vadami řeči, velmi často šišlají, neumí vyslovit některé souhlásky, klasicky r, ř, l, c, s a další. Většina to po pár měsících dožene, ale u někoho problém přetrvává až do další třídy,“ podotkla po zápisu jedna mladoboleslavských učitelek.

Všechny děti umístíme, celková kapacita škol je dostatečná, navíc bylo dost odkladů
Šárka Charousková, mluvčí mladoboleslavské radnice

Přijali jen část dětí

Losovat o místo budoucích prvňáčků musely učitelky plzeňské 11. základní školy, zvané Šedivka. Podle zástupkyně ředitelky Slavomily Francové na zápis dorazilo 155 dětí. Do běžných tříd přijali 60 z nich, do logopedické třídy dalších 14. V logopedické třídě jsou žáci s vadami řeči, je v ní menší počet dětí, který nepřesahuje právě číslo čtrnáct.

„Losování se netýkalo těch, kteří už u nás mají sourozence. Mnozí rodiče ale podávali přihlášku i jinam, takže jsme pak s okolními školami řešili duplicity,“ řekla Francová s tím, že zbylé děti se dostaly sice na jiné školy, ale v dané spádové oblasti.

V Liberci, který má 21 základních škol, proběhly zápisy minulý týden. „V tuto chvíli je ještě brzy na závěry, aktuálně běží třicetidenní lhůta pro přijímací řízení. U jedné nebo u dvou škol je teoreticky možné, že by kapacita nemusela stačit a mohlo by dojít k losování, ale nyní je to jen spekulace. Nebude rozhodovat jen kapacita tříd, ale roli může hrát i celková kapacita školy,“ řekl Právu Ivan Langr (Starostové pro LK), náměstek libereckého primátora pro školství.

Bek na školství, ministrem pro Evropu Dvořák, schválilo vedení STAN

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám