Hlavní obsah

Dopravu v Česku dál komplikuje ledovka, na D7 se převrátil kamion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ledovka na silnicích dál komplikuje dopravu na většině území České republiky. I přes částečné oteplení jsou silnice nadále promrzlé a ledovka povoluje jen velmi pomalu. Největší komplikace nastaly na dálnici D7 u Postoloprt, kde řidič kamionu nepřizpůsobil jízdu počasí a vozidlo se převrátilo. Odklízecí práce budou probíhat patrně celé dopoledne, místo je však nyní již jedním pruhem průjezdné.

Chodci bojují s namrzlými chodníky v Praze 2Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

Kamion se na 56. kilometru dálnice D7  u Postoloprt na Lounsku směrem na Chomutov převrátil před druhou hodinou v noci, jak vyplývá z informací Národního dopravního informačního centra (NDIC). „Probíhá překládka nákladu, pravděpodobně bude trvat ještě dopoledne,“ napsala policie po šesté hodině ráno.

Příčinou nehody bylo nepřizpůsobení rychlosti aktuálním podmínkám počasí, uvedla policie. Ze zhruba kilometrového úseku s nehodou policisté auta odklánějí přes Postoloprty.

Foto: Policie ČR

Nehoda kamionu na D7 u Postoloprt

Ve středních Čechách hlásí silničáři ledovku u Dobřichovic a Všenor. Klouzající silnice jsou podle serveru Dopravniinfo hlášeny rovněž z okolí Bakova nad Jizerou ve směru na Kněžmost.

V Kraji Vysočina jsou v tuto chvíli hlavní silnice vesměs sjízdné, problémy se vyskytují na silnicích nižších tříd a místech ležících mimo komunikaci, jako třeba přilehlá parkoviště. „Od páté hodiny ranní jsme přijali hlášení o pěti dopravních nehodách, vesměs bez zranění,“ informovala policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Ledovka má na Rakovnicku jednu oběť

Krimi

V noci na dnešek jezdilo v kraji přes 100 sypačů. Místy měla vozidla potíže, ale provoz na silnicích podle dispečera krajské správy a údržby zastaven nebyl. K ránu se teploty pohybovaly od minus jednoho do pěti stupňů Celsia, někde pršelo.

Silnice v Libereckém kraji jsou ve čtvrtek ráno s opatrností sjízdné, na dvě z nich nadále nesmějí nákladní auta. Uzavřená je pro ně od středečního večera silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska a již skoro týden také silnice třetí třídy na Liberecku přes Oldřichovské sedlo. Pro dopoledne platí ještě výstraha meteorologů před ledovkou, dešťové přeháňky ale budou postupně přecházet ve sněžení, vyplývá z předpovědi pro Liberecký kraj.

Hrozí kalamita, zpřísnili meteorologové výstrahu před ledovkou

Počasí

V Jihomoravském kraji hrozí na silnicích náledí. Silnice jsou sjízdné s opatrností, většina z nich je mokrá po chemickém ošetření, informuje na webu Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje.

V Brně byly celou noc v provozu všechny vozy Brněnských komunikací. „Od 2:40 do 5:00 probíhal výjezd všech 21 posypových vozů Brněnských komunikací. Během tohoto výjezdu jsme spotřebovali 84 tun posypové soli a 11 600 litrů solanky. Veškeré komunikace na území města Brna, které jsou v naší správě, jsou nyní plně sjízdné bez omezení,“ informoval ve čtvrtek ráno provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Policejní Centrum dopravních informací varuje před ledovkou u Ořechova na Brněnsku a na silnicích 400, 413 a 408 mezi Suchohrdly a Moravským Krumlovem.

Ledovka pokryla v noci a ráno i většinu komunikací v  Olomouckém kraji. Vyhnula se jen Jesenicku a částečně Přerovsku. Zásadní problémy ani závažnější nehody nebyly. Silničáři ale s rozmary počasí bojovali celou noc. Podařilo se jim však vozovky udržet sjízdné.

„To nejhorší je zažehnáno. Dělali jsme, co bylo v našich silách. Všechno jsme objížděli dvakrát. Chemicky udržované silnice jsou nasolené, ve vyšších polohách se sněhovou kaší, sjízdné se zvýšenou opatrností. Cesty udržované inertně jsme sypali drtí se solí. Tam, kde je to potřeba, jezdíme opakovaně,“ řekl Novinkám ve čtvrtek ráno dispečer šumperských silničářů Radek Doležal s tím, že komplikace jsou nyní jen u Bludova, kde jedna řidička přecenila své schopnosti a nabourala. „Nic vážného to ale není,“ dodal.

V nižších polohách kraje byla situace příznivější. „Na Prostějovsku, Litovelsku a Šternbersku stačil jeden posyp. Vozovky jsou vesměs holé, mokré, někde s ledovou tříští. Řidiči musí být opatrní,“ uvedl olomoucký dispečer Jan Škrabal.

Kvůli náledí uvázly na německých dálnicích stovky aut

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám