Hlavní obsah

Dopis má chodit ne dva, ale tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta plánuje kvůli úsporám prodloužit dobu do­ručování u ekonomických zásilek na tři dny od podání ze současných dvou. Hodlá tím šetřit doručovatele, jejichž počet chystá v pololetí snížit o pět set.

Foto: Robert Procházka, Právo

Česká pošta na ilustrační fotografii z 31. 3. 2023. Na snímku pobočka v Italské ulici v Praze

Článek

Odborům se opatření nelíbí, protože půjde o snížení kvality a dostupnosti poštovních služeb, jakkoliv na prioritním do­ručování do druhého dne se nemá nic měnit.

„Zrušení tří set poboček a zavedení systému doručování D+3 znamená zhoršení dostupnosti a kvality poštovních služeb. Masivní rušení pracovních míst povede ke zvýšení stresu a zátěže zaměstnanců, které jsou už dnes extrémní,“ řekla odborářská předsedkyně Jindřiška Budweiserová po včerejším jednání odborů s vedením pošty.

Bez změny systému finan­cování veřejných poštovních služeb podle ní nebudou mít úsporné kroky dlouhodobější efekt.

Vláda potvrdila snížení počtu poboček České pošty o 300

Ekonomika

Pošta zavedla dvourychlostní doručování v roce 2020. Vedle prioritního, kde musí podle podmínek poštovní licence doručit 92 procent zásilek do druhého dne, poskytuje levnější ekonomické doručování. Liší se cenou.

Zatímco poslání prioritní zásilky do 50 gramů vyjde nyní na 30 korun, ekonomická varianta stojí 23 Kč. Podle údajů Českého telekomunikačního úřadu lidé posílají dopisy častěji ekonomicky než prioritně.

Vláda včera schválila nařízení, jímž se od 1. července snižuje minimální počet poboček, které musí pošta provozovat, z 3200 na 2900. Návrh předložil telekomunikační úřad, jenž poštovní trh reguluje.

Rozhodnutí vlády potvrdil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ještě budou jednat

Česká pošta již zveřejnila předběžný seznam 300 poboček ke zrušení. Zástupci státního podniku se ale ještě setkávají se starosty dotčených obcí, a je tak možné, že seznam do začátku května dozná změn.

Někteří starostové bojující za zachování konkrétních poboček už uspěli.

Celkový počet rušených pošt se ale už měnit nemá. Pošty se mají rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je více než jedna pobočka. Docházková vzdálenost na poštu se zákonem zvýší ze dvou na tři kilometry.

Jak Právu upřesnil mluvčí pošty Matyáš Vitík, informaci o rušených pobočkách dostanou všichni klienti v letáku doručeném do poštovní schránky. „Budeme informovat také v médiích, radničních listech, na sociálních sítích i v samotných pobočkách,“ dodal.

Lidé se tak dozvědí, která nejbližší pošta jejich zrušenou pobočku nahradí. Jako takzvanou ukládací poštu si ale klienti mohou zvolit i kteroukoli jinou pobočku, pokud jim vyhovuje třeba blízkostí do zaměstnání.

Rušení poboček a budoucnost České pošty vůbec bude příští středu na žádost opozice probírat Sněmovna na mimořádné schůzi.

Změny v seznamu rušených pošt. Radnice hlásí první úspěchy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám