Hlavní obsah

Do vlády se opět spekuluje o Haškovi či Urbanovi

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Adepti na ministry příští vlády Mirka Topolánka Právu řekli, že ještě nedostali nabídku, i když o personálním složení kabinetu vyjednávají předsedové stran a tipy zná i prezident Václav Klaus. A jsou to jména, o kterých se již mluvilo. Soc. dem. adeptem na post ministra zemědělství by mohl být šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. Ten to ale Právu nepotvrdil.

Článek

"Nebyl jsem osloven ani v rámci stran, ani jinak," reagoval Hašek s tím, že nemá "v tuto chvíli" bližší informace.

"Jako člen grémia (ČSSD) budu znát situaci ve chvíli, kdy nás předseda strany (Jiří Paroubek) seznámí s těmi jednáními o personálních záležitostech. Ale já si myslím, že bude důležité, jak do konce týdne dopadnou programové věci," uvedl Hašek.

Možný kandidát ČSSD na ministra průmyslu Milan Urban nebyl sdílnější. "Dohoda je zatím dost křehká. Ostatní se uvidí," reagoval pro Právo.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ve středu tvrdil, že na každý resort má ČSSD v záloze dvě tři jména, a ta se zpravidla kryjí se složením stínové vlády ČSSD. Například odborným mluvčím pro na ministerstvo obrany je poslanec Antonín Seďa, stínovým ministrem zahraničí Lubomír Zaorálek a o místní rozvoj se stará stínový ministr Radko Martínek.

Rozdělování postů může vést k obnovení ministerstva informatiky, které nyní spadá pod ministra vnitra Ivana Langra. Podle některých informací se zvažovala i varianta, že by např. pětice členů vlády za ODS a ČSSD a dva lidovce doplnili nestraničtí odborníci. To by mohlo nahrát např. zeleným, jejich vládní účast ale ČSSD vylučuje. A velkou otázkou je, jestli by se špičky ODS spokojily jen s pěti vládními křesly.

Zelení podle svého vyjednavače Ondřeje Lišky se ale nyní personáliím nevěnují. Přesto Liška tvrdí: "Nejsme ze hry. Už v minulosti se ukázalo, že začít vyjednávání jmény, tam potom jde o rozdělování postů a ne o reformy. To by potom toto (programový návrh ODS) byl cár papíru," řekl Liška.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS navrhla Sedm statečných reforem

ODS ve středu představila třem politickým stranám - ČSSD, KDU-ČSL a SZ - program nové vlády. Nazvala ho Sedm statečných reforem pro budoucnost. Nad návrhem...

Výběr článků

Načítám