Hlavní obsah

Do Sněmovny prošli tři náměstci, ostatní zřejmě zůstanou na ministerstvech

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do politického souboje o poslanecké křeslo vyrazilo třináct ministerských náměstků, štěstěna se ale usmála pouze na tři z nich. Všichni úspěšní jsou z ODS. Ti, kteří neprošli a nepatří k padlým lidovcům a zeleným, si zachovali šanci zůstat na ministerstvech, neboť patří ke koaličním stranám.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Článek

Bodoval náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr ve středních Čechách, stejně jako náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Štěstí měl v Královéhradeckém kraji i náměstek ministryně spravedlnosti Pavel Staněk.

Pověstnou mrkvičku ale ostrouhal jejich bývalý kolega ze zemědělství Ivo Hlaváč a náměstek na vnitru Jaroslav Salivar (oba ODS). Hlaváč měl extra smůlu, protože kvůli kampani funkci na ministerstvu opustil.

Neúspěšní byli ve sněmovních volbách náměstci TOP 09 (do jednoho přišli z KDU-ČSL). Velké šance měl místopředseda TOP 09 a náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek. Toho o 248 hlasů přeskákal lékař Michal Janek. Těšit ho může, že je prvním náhradníkem.

Stejnou bramborovou medaili si vysloužil náměstek ministra zemědělství Karel Tureček. Ten byl v jižních Čechách dvojkou, ale přeskákali ho dva spolustraníci, které měl na soupisce v zádech.

Neuspěl ani náměstek ministra financí Jiří Kubínek, který byl čtyřkou na pardubické kandidátce.

Útěchou neúspěšných náměstků za ODS a TOP 09 může být, že zřejmě nepřijdou o místa náměstků, protože jejich strany vyjednávají o vládě a budou mít zájem své lidi na ministerstvech zachovat. „Nepočítám s ničím, rozhodne nový ministr, pokud bych ale mohl zůstat, byl bych spokojen,“ řekl Právu Ženíšek.

Náměstci za SZ a KDU-ČSL měli smůlu

V daleko horší pozici jsou náměstci za lidovou a zelenou stranu, protože se vůbec do parlamentu nedostali. Za lidovce kandidovali čtyři náměstci. V jižních Čechách náměstek z kultury Jaromír Talíř. Ve středních Čechách náměstkyně z vnitra Lenka Ptáčková-Melicharová. V Praze náměstek z práce a sociálních věcí Marián Hošek. Na jihu Moravy zase místopředseda strany a náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba.

Za Stranu zelených kandidovala náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková jako dvojka v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám