Hlavní obsah

Do Evropské komise můžeme nabídnout dvě ženy, tvrdí Babiš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příští Evropské komisi by měla Českou republiku zastupovat žena. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) může vláda budoucí šéfce komise Ursule von der Leyenové nabídnout dvě kandidátky. Podle dřívějšího vyjádření by jednou z nich mohla být stávající členka komise Věra Jourová. Babiš to uvedl na Facebooku.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš připomněl, že nynější eurokomisařka Jourová má v gesci spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.

„Myslím si, že pro nás je důležité nějaké ekonomické portfolio – jsme silná proexportní země, takže logicky bychom měli chtít oblast vnitřního trhu nebo mezinárodního obchodu,” uvedl Babiš a dodal, že ČR by mohla být schopna obsadit i post související s digitálními technologiemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Jourová

Premiér prý s von der Leyenovou v sobotu telefonicky hovořil a sdělil jí, o jaké portfolio v budoucí komisi má Česká republika zájem „a jaké dvě kandidátky na komisaře můžeme nabídnout”. Nominaci je prý nutné podat do 26. srpna.

Babiš počátkem července v rozhovoru pro Právo na dotaz, zda bude Jourová pokračovat na postu eurokomisařky, uvedl: „Předpokládám, že ano.”  Dodal však, že o jménech se však v rámci ANO ještě debatuje. Důležitější než odbornost je podle něj zkušenost z evropských struktur, neboť o odbornost se mohou postarat najatí odborníci.

Jako zajímavé portfolio pro ČR tehdy uvedl „digitální trh, vědu a výzkum”.

Reklama

Výběr článků

Načítám