Hlavní obsah

Cestovatelská mapa se znovu mění. Zpřísňuje Slovinsko nebo Nizozemsko

Novinky, jas

Do červené kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy se na cestovatelském semaforu přesune od pondělí Kypr, Nizozemsko, Norsko, San Marino a Slovinsko. Oznámilo to v pátek ministerstvo zdravotnictví.

Článek

V zelené kategorii zemí s nízkým rizikem nákazy budou z Evropy Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Vatikán.

Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan.

Střední riziko nákazy označené oranžovou barvou nabídnou Chorvatsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Rumunsko, Itálie, Finsko, Malta a také Azorské ostrovy.

Při návratu z těchto zemí je třeba vyplnit příjezdový formulář a do pěti dnů od návratu podstoupit test.

Červená kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy čítá momentálně Andorru, Bulharsko, Belgii, Dánsko, Island, Kypr, Nizozemsko, Norsko, Litvu Lichtenštejnsko, Monako, Německo, Estonsko, Francii, Řecko, San Marino, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko, včetně Kanárských a Baleárských ostrovů, a Portugalsko, včetně Madeiry.

Z cestovatelského semaforu zmizí černá kategorie zemí s extrémním rizikem nákazy

Domácí

Do tmavě červené kategorie zemí spadají všechny ostatní státy.

„Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu,“ připomnělo ministerstvo.

„Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci,“ dodalo ministerstvo.

Cestovatelský semafor: Německo mezi červenými zeměmi

Domácí

Černá kategorie zemí s extrémním rizikem nákazy byla zrušena.

Testování a povinná samoizolace se netýkají očkovaných a lidí, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití.

Reklama

Výběr článků

Načítám