Hlavní obsah

Do boje o Hrad se přihlásili první zájemci. Sázkaři však věří Babišovi

– Praha

Miloši Zemanovi skončí druhý prezidentský mandát v roce 2023, po třetí v řadě už podle Ústavy kandidovat nemůže. I když je do prezidentských voleb ještě poměrně daleko, kandidaturu na hlavu státu již oznámili neúspěšní kandidáti z roku 2018 a nynější senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Sázkové kanceláře naopak preferují premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo generála Petra Pavla.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Ve středu také oznámila záměr utkat se o prezidentské křeslo advokátka Klára Long Slámová. „Já chci, a myslím, že tu schopnost mám, docílit toho, aby se lidé naučili tolerovat cizí názory,“ řekla v rozhovoru pro deník Právo.

Advokátka Slámová: Chci změnu, proto budu kandidovat na prezidentku

Domácí

Účast v boji o Hrad oznámil také mediální podnikatel a moderátor Jaromír Soukup. Možnou kandidaturu naznačil i hudebník a někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Zvažuje ji rovněž rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Dále se jako o možných kandidátech mluví o předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefu Středulovi nebo o šéfovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhém.

Babiš prezidentem?

Zájem o prezidentskou funkci pak nevyloučil ani premiér Babiš. „Nevyloučit můžeme jenom smrt, bohužel jednou zemřeme,“ reagoval na dotaz k možné kandidatuře na začátku letošního roku na Primě.

Kalousek nevyloučil kandidaturu na prezidenta

Domácí

Spolu s ním kandidaturu dále nevyloučil ani bývalý poslanec Miroslav Kalousek. Původně zvažoval kandidaturu také bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, ten z ní ale nyní couvá.

Co na šance možných kandidátů říkají sázkové kanceláře? Na kurz vítězí premiér Babiš, kterého by preferoval i současný prezident Zeman. V závěsu za ním se pak umístil generál Pavel a exprezident Václav Klaus. Čtvrtá je Nerudová a za ní Fischer.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Vsadit si pak mohou lidé ale například i na šéfa Pirátů Ivan Bartoše, předsedu SPD Tomia Okamuru, bývalého předsedu vlády Vladimíra Špidlu, omilostněného vraha Jiřího Kájínka nebo na mluvčího současného prezidenta Jiřího Ovčáčka.

Zeman by volil za prezidenta Babiše

Domácí

Mezi posledními u sázkových kanceláří se pak objevuje politik Miroslav Sládek či epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Při jeho výhře by ten, kdo vsadil tisíc korun, mohl získat čtyři miliony.

Reklama

Výběr článků

Načítám