Hlavní obsah

Divadlo pro spolustraníky. Chyběla sebereflexe, komentují kongres ODS politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendový kongres vládní ODS, na němž zaznívala z úst členů primárně chvála, byl podle politologů pouze divadlem pro spolustraníky s cílem utvrdit se ve správnosti zvolené cesty. Chybějící sebereflexi by prý ocenili i voliči koalice. Roli mohla hrát i obava z názorového rozkolu uvnitř partaje a opakování minulosti, kdy vlády ODS končily kvůli rozporům pády.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Předseda ODS a premiér Petr Fiala hovoří v sobotu na volebním kongresu ODS

Článek

„Teď u všech frčí, že se sjezdy, kongresy a sněmy staly v poslední době jednou velkou PR akcí. Přistupuje se k tomu podle hesla: ‚Musím se pochválit sám, protože nikdo mě nepochválí tak dobře, jako já sám sebe,‘“ zhodnotil víkendový kongres ODS politolog Jan Kubáček.

„Myslím si, že tam byla jedna velká chyba, vedle určitého bilancování tam chyběl rozměr pokory a nějakého jakoby sociálně-ekonomického zhodnocení. Chybělo tam kritické zamyšlení,“ dodal.

Nejsilnější vládní strana letos slaví 33 let od svého vzniku. Za dobu své existence si prošla několika krizemi, připomeňme například pády vlád po vnitrostranických rozporech v roce 1997 (Václav Klaus), 2009 (Mirek Topolánek) i 2013 (Petr Nečas).

Fiala: V dobrých časech vlády rozhazují, v dobách zlých je tu ODS

Domácí

Možná i to dle Novinkami oslovených politologů mohlo hrát roli v tom, že na víkendovém kongresu v Ostravě chyběla kritika a sebereflexe a zaznívala primárně sebechvála.

Kubáčka zaujalo také například to, že zástupci ODS neřešili, co by měli dělat pro voliče a jak získat při úbytku voličů nové.

„Nebylo to postaveno, že musíme vzbudit zájem u voličů a zasloužit si ho. Bylo to otočené. Volič by měl jít k volbám, volič by měl vystavit stopku určitým politickým silám. Volič by nás měl podpořit v těch tématech, která hájíme,“ pozastavil se politolog.

„Děkovačka, oslava a vtípky“

Podobného názoru je politolog Lukáš Jelínek, který proběhlý kongres označil za divadlo pro spolustraníky.

„Petr Fiala potřeboval hlavně členy ODS přesvědčit o správnosti své cesty, své strategie (spojení v koalici Spolu) tak, aby ji strana držela přinejmenším až do sněmovních voleb. Proto tam byla i ta uvolněná atmosféra, děkovačka, oslavy a vtípky,“ míní Jelínek.

„Zkrátka šlo o takovou jednu velkou pohodovou show, na které se nehovořilo moc o problémových nebo konfliktních věcech, o tom, co se vládě nedařilo, a podobně,“ podotkl.

Na pozice v nejužším vedení strany bylo přesně tolik kandidátů, kolik je postů. Aby se ta strana prostě ničím vnitřně nevysilovala
Lukáš Jelínek

„Cílem vedení strany asi nebylo vnášet jakékoliv pochybnosti nebo jakoukoliv disharmonii do hlav členské základny,“ domnívá se politolog.

„Proto bylo předem dohodnuto, že na pozice v nejužším vedení strany bylo přesně tolik kandidátů, kolik je postů. Aby se ta strana prostě ničím vnitřně nevysilovala,“ dodal.

K chybějící sebereflexi a poukázání na některé nedostatky pak Jelínek poznamenal, že by to možná ocenili i někteří voliči ODS a koalice Spolu složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

„Určitě by to i přivítali nebo by si to přinejmenším zasloužili. Ale tohle byla akce, kterou především udělala ODS pro svoje členy, pro uspořádání si svých vnitřních poměrů a na koordinaci s voliči se bude nejspíš soustřeďovat v té spoustě volebních kampaní,“ řekl Jelínek.

Staronové vedení ODS doplnila Decroix. Fiala obhájil jednoznačně

Domácí

„Nedělám si ale iluze, že by v nich ODS mluvila o svých chybách nebo o svých nedostatcích. Myslím, že když to ale nedokázala nakousnout na svém vlastním kongresu, tak to svědčí o tom, že si některé věci nepřipouští nebo ani nechce připustit,“ doplnil.

Podle něj má Fialova vláda například mezery v plnění bodů programového prohlášení, konkrétně ve vztahu ke školství, navyšování platů učitelům nebo pracovníkům v sociální sféře, svůj účel prý neplní ani tripartita.

Výše zmínění politologové se shodují, že proběhlý sněm byl jen jakýmsi překlenutím uprostřed volebního období, proto vlastně žádné změny ve vedení nepřinesl. Očekávají, že úprava strategie či případné větší změny se budou odehrávat až po sněmovních volbách v roce 2025.

„Vedení ODS zatím neutrpělo porážku“

Výrazně chápavější a ve vyjádření mírnější byl na rozdíl od svých kolegů politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně.

„ODS vsadila na určitou strategii spojenou se Spolu. Teď jí předsedá proti vůli mnohých a ukáže se, jestli to byla dobrá sázka, nebo ne. Petr Fiala ji prosadil i pro evropské volby a asi nedávalo v tu chvíli smysl zpochybňovat toto rozhodnutí, a prostě zkusit, co to udělá,“ uvedl.

„Myslím si, že zde dominovalo přesvědčení, že stávající vedení nějakým způsobem rozhodlo, tak ať za to nese odpovědnost bez ohledu na to, jak to dopadne,“ dodal Kopeček.

Většina delegátů si myslí, že tohle vedení zatím neutrpělo nějakou velkou politickou porážku, proto není důvod ho střídat
Lubomír Kopeček

„Kongres beru jako něco, co je potvrzení pořád ještě sněmovních voleb a toho, co se od nich děje. Když se díváte na podporu ODS a podporu Spolu v průzkumech, ať už ve sněmovních volbách, anebo ve volbách evropských, tak ono to nevypadá nějak katastrofálně,“ komentoval průběh kongresu Kopeček.

„Když se do toho zohlední kontext, to jest energetická krize, vysoká inflace a tak dále, tak to většina delegátů v tuhle chvíli podle mě četla tak, že tohle vedení zatím neutrpělo nějakou velkou politickou porážku, proto není důvod ho střídat,“ doplnil.

Absenci změny ve vedení i třeba úpravy směřování partaje Kopeček připodobnil k pořekadlu, že „při sjezdu z kopce se nepřepřahá“.

„ODS nějakým způsobem vybrala zatáčku a vybrala ji tak, že vláda zatím přežila. Představa, že funguje pět stran, které jsou docela rozdílné, a ODS to má držet pohromadě, vidím jako obrovský úspěch, byť to tak možná nevyznívá,“ připomněl.

„Já tedy náladu kongresu čtu tak, že se zatím nedostavilo něco, co by byl silný politický otřes nebo porážka. Tahle strana opravdu vypadá, že chce vládnout i další čtyři roky, a podle mě to není nerealistické. Ta šance, že by se to mohlo povést, samozřejmě není stoprocentní, ale není to vůbec vyloučené,“ uzavřel Kopeček.

Černochová se s Válkem popichovali na kongresu ODS

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám