Hlavní obsah

Dienstbier: V příštích volbách musíme nabídnout voňavější menu

Novinky, jim
Aktualizováno

Hostem on-line chatu se čtenáři Novinek byl v pátek senátor, pražský zastupitel a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Ten patří mezi nejostřejší kritiky politiky, kterou na pražské radnici v koalici s ODS ztělesňoval šéf pražské ČSSD Petr Hulinský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

„Nepřipadá vám jako mně, že pražský volič stojí u voleb zpravidla před podobně lákavými možnostmi výběru, jaké v době oběda nabízí ta nejzaplivanější kantýna? Vezměme si třeba menu ČSSD, na talíři je sice lehce stravitelný řízek Dienstbier, ale co ta příloha, ta obloha, a zejména to hnědé, čím je to všechno přelité?“ otázal se Dienstbiera čtenář bohuslav.kaloc.

„Pražskému voliči bych skutečně nezáviděl, pokud by dnes byly volby do pražského zastupitelstva. Musíme udělat vše možné, aby za tři roky byla sociální demokracie schopna nabídnout Pražanům voňavější menu,“ odpověděl místopředseda soc. dem.

Řada dotazů se týkala příštího angažmá politiků typu Karla Březiny či Petra Hulinského (oba ČSSD), jehož už Dienstbier navrhl vyloučit, a co sociální demokracii po vytlačení do opozice nyní zbývá.

Podle Dienstbiera by toho měla soc. dem využít k nabytí důvěryhodnosti, což ale bez vyloučení „zkompromitovaných lidí, především Petra Hulinského“ není možné.

„Pokud v budoucnu nebudou rozpory mezi slovy a činy pražských politiků, pokud nebudou využívat své postavení k osobnímu prospěchu, tak budeme mít šanci získávat slušné výsledky i v Praze,“ doufá někdejší úspěšný lídr pražské kandidátky, který se před rokem odmítl zúčastnit velké koalice na magistrátu a raději se stáhl do komunálního ústraní.

Jiří Dienstbier patří mezi nejostřejší kritiky politiky, kterou na pražské radnici v koalici s ODS ztělesňoval šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. Koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu se ve čtvrtek definitivně rozpadla a sociální demokraty nahradili ve vedení města zástupci TOP 09. Dienstbier velkou koalici dlouhodobě odmítal a považoval ji za zradu na voličích. Hulinského vyzval k odchodu z politiky a doplnil, že navrhne jeho vyloučení z ČSSD. „On sám by měl mít tolik sebereflexe a z politiky odejít. Protože on je pro mne, a nejenom asi pro mne, ale pro řadu lidí, ztělesněním klientelistického pojetí politiky,“ prohlásil Dienstbier. Dienstbier rovněž působí jako senátor za Kladno a ve stínové vládě ČSSD zastává post stínového ministra spravedlnosti.

A nevyloučil ani, že by v budoucnu mohla ČSSD v metropoli volby vyhrát: „Když můžou sociálně demokratické strany vyhrávat volby v Paříži, Berlíně nebo Vídni, mělo by to jít i v Praze.“

Co se týče nového uspořádání na pražské radnici, uvedl Dienstbier, že na hodnocení nové koalice po jednom dni je příliš brzy. Předpokládá ale, že bude mít výdrž, jelikož se primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zcela jistě ukázal jako „ostrý hráč“ a je toho schopen. Nicméně o prospěšnosti nové koalice má rozhodnout až budoucnost. Zatím je jen jisté, že sociální rozměr politiky bude upozaděn. Pozitivně však hodnotil, že z turbulencí vyšli jako poražení zákulisní hráči typu tzv. kmotra Tomáše Hrdličky (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám