Hlavní obsah

Nečas věděl o Svobodově tahu, vyslovil mu podporu

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Premiér a předseda ODS Petr Nečas vyjádřil podporu primátorovi hlavního města Bohuslavu Svobodovi (ODS) podporu. Svoboda ho prý o svém záměru uzavřít dohodu s TOP 09 na pražském magistrátu předem informoval. Primátor obešel své odpůrce v pražské ODS a uhájil post v čele radnice s tím, že TOP 09 bude mít v radě města většinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Uzavření koaliční smlouvy s TOP 09 na pražském magistrátu považuji za rozumný a správný krok. Pan primátor Svoboda mne o tomto kroku informoval a dostal mou plnou podporu,“ uvedl v tiskovém prohlášení Nečas.

Připomněl, že vždy dával veřejně najevo svůj názor, že by Praze měla vládnout středopravá koalice. Nečas s dosavadním uspořádáním v tandemu ODS a ČSSD nesouhlasil.

„V dané konstelaci jsem považoval za nemožný návrat k jakékoli formě koaliční spolupráce ODS a sociální demokracie,“ doplnil šéf ODS.

Z dostupných informací vyplývá, že Svoboda již delší dobu pracoval na dohodě s TOP 09. V noci na čtvrtek se podařilo dospět k dohodě, podle níž Svoboda zůstane primátorem a ODS bude mít v radě celkem pět hlasů. TOP 09 se má spokojit se šesti radními.
Svoboda obešel část svých odpůrců v klubu zastupitelů ODS včetně předsedy pražské organizace Borise Šťastného. Pod koaliční nabídku TOP 09 se vedle Svobody podepsalo jen osm občanských demokratů. Zbylých jedenáct zastupitelů ODS Svoboda postavil až před hotovou věc. TOP 09 již dříve jako podmínku dohody s ODS kladla, že lidé spojení s bývalou garniturou Pavla Béma (ODS) musí zůstat v pozadí. Podle zdroje z TOP 09 bylo hlavní snahou jednání se Svobodou odtrhnout od vlivu na magistrát zastupitele provázané s podnikatelem a tzv. kmotrem Tomášem Hrdličkou (ODS).
Svoboda se svými osmi loajálními zastupiteli má společně s TOP 09 podporu 35 hlasů, což mu v 63členném zastupitelstvu k vládnutí stačí. Pod dohodu se nakonec podepsal i Šťastný a přidali se i další zastupitelé ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám