Hlavní obsah

Dienstbier: Pražská koalice zkrachovala, protože loutkaři Svobodu neovládli

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někdejší volební lídr ČSSD, nyní rebel proti pražské koalici Jiří Dienstbier v rozhovoru pro Novinky vyslovil názor, že k pádu koalice na pražském magistrátu muselo dojít, jelikož od počátku se zde projevovaly spory mezi lidmi spojenými s tzv. pražským kmotrem Tomášem Hrdličkou (ODS) a stoupenci primátora Bohuslava Svobody (ODS). Podle něj se také architekti koalice přepočítali, když před rokem věřili, že Svoboda bude jen loutkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Byl byste ochoten stanout v čele vyjednávacího týmu, který bude jednat s TOP 09 o koalici, kdyby se pan Hulinský stáhl z politiky?

Takhle to vůbec nestojí. Napřed se vůbec musíme jako sociální demokracie představovat věrohodnou alternativou. Pak je možné debatovat o jakémkoli dalším vyjednávání.

Ale nevylučujete, že byste se opět ujal role lídra.

Napřed se opravdu musíme stát věrohodnou alternativou, a pak o čemkoli jiném jednat. Protože v tom původním složení to nemá vůbec žádný smysl.

Takže by mělo dojít k mnohem hlubším změnám, než jen k odchodu Petra Hulinského?

Ta jedna změna je naprosto základní, protože bez ní se těžko zbavíme klientelistické nálepky, kterou Petr Hulinský skutečně symbolizuje.

Říkal jste, že rozpad koalice je logickým důsledkem spojení dvou těžko slučitelných křídel...

Takhle úplně jsem to neříkal, říkal jsem, že je to od začátku velmi rozporné, nefunkční a že tam probíhá spor mezi na jedné straně skupinou, která by se dala nazývat skupinou kolem pana Hrdličky, kam patří část klubu ODS, ale také například Petr Hulinský a někteří další, a na druhé straně primátorem Svobodou a jeho lidmi.

Dalo se podle Vás předpokládat, že se koalice rozpadne už po roce?

V posledních týdnech jsem to očekával, ten průběh není úplně předvídatelný, ale už na minulém zastupitelstvu to vypadalo, že se koalice může každou chvíli rozpadnout.

Proč si myslíte, že do toho vůbec šli navzdory všem protestům a demonstracím?

Oni zřejmě počítali s tím, že primátor Svoboda bude jejich loutka, a on není.

Pád a vzestup
Jiří Dienstbier byl volebním lídrem ČSSD, který se v rámci kampaně stal garantem toho, že se sociální demokracie nespojí s diskreditovanými občanskými demokraty a nevytvoří s nimi velkou koalici. Po volbách se však situace obrátila, lídr ztratil svou roli a ČSSD vyjednala koaliční smlouvu s ODS. Dienstbier se stal v zastupitelstvu rebelem proti vlastní straně. Avšak celostátní stranická centrála z něj učinila kandidáta na senátora a Dienstbier senátorské volby v Kladně s přehledem vyhrál. Byl také zvolen do úzkého vedení ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám