Hlavní obsah

Šťastný: Svobodovým pochybám o ekotendru nerozumím, podmínky sám určoval

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda pražské ODS Boris Šťastný kroutí hlavou nad projevem primátora Bohuslava Svobody (ODS), ve kterém spekuloval o zakázce na svoz odpadu jako o možném důvodu rozpadu koalice. Šťastný upozornil, že tzv. pražský ekotendr je od začátku v jeho rukou, nese za něj z postu primátora plnou odpovědnost a měl možnost určovat jeho podmínky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda pražské organizace ODS Boris Šťastný

Článek

„Jeho pochybnostem nerozumím, slyším je poprvé, a ani nikdy nikdo z ODS je neslyšel,“ sdělil Novinkám Šťastný.

„Je rok primátorem, za zakázku nese odpovědnost, určoval podmínky, a jestli se mu něco nelíbilo, měl předložit řešení. Ale pokud vím, nikdy nic neřešil. Do dnešního dne se proti tomu neohrazoval,“ řekl Šťastný s tím, že si se Svobodou chce ještě během úterý promluvit.

Tři miliardy nad požadavky
Zakázka na svoz a likvidaci pražského komunálního odpadu má pokrýt období 2012 až 2021 čili deset let a cena podle magistrátního odboru ochrany prostředí se měla pohybovat kolem 13,2 miliardy korun. Nejnižší nabídku však podalo sdružení firem Čistá Praha, jehož součástí jsou Pražské služby, a to ve výši asi 16,4 miliardy korun bez DPH.

Svoboda v úterý před novináři uvedl, že o záměru ukončit koaliční spolupráci s ČSSD neměl ponětí, a tudíž jej návrh Šťastného na regionální radě ODS zaskočil. Šťastný ale připomněl prohlášení šéfa ODS a premiéra Petra Nečase, který ještě v pondělí uvedl, že se Svobodou o možnosti uzavření spolupráce s TOP 09 mluvil již před několika týdny.

Sám Šťastný podle svých slov nevedl o změnách na radnici žádná zákulisní jednání, protože prý není „příznivcem hospodských dohod“. Podle něj však nemohl být návrh na rozpuštění velké koalice překvapením, neboť spory v koalici se táhly už měsíce a nejistota kolem rozpočtu byla poslední kapkou. Svoboda však neměl k rozpočtu větší výhrady, pouze projevil obavy, aby se Praha nedostala do stavu rozpočtového provizoria.

Stejně tak i sociální demokraté uvádějí, že kolem návrhu rozpočtu nebyly větší problémy. Předseda místní organizace ČSSD Petr Hulinský je toho názoru, že pravým důvodem pro rozpad koalice jsou vnitřní problémy ODS. Problémy podle ČSSD mají zastupitelé ODS se svými radními.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám